Kako je stvaran film „Stradanje Isusovo“ (3)

O produkciji
Kad je reč o njegovoj odluci da stavi akcenat na fizički realizam, Gibson kaže: „Stvarno sam želeo da prikažem veličinu žrtve, kao i njene užase. Takođe, želeo sam da film ima zaista lirske i lepe trenutke, kao i trenutke bezgranične ljubavi, jer je to priča o veri, nadi i ljubavi. To je, po meni, najbolja priča koju bismo ikada mogli da ispričamo.“

„Stradanje Isusovo“ režirao je Mel Gibson, a producirali su ga Brus Dejvi, Gibson i Stiv Mekeviti. Enzo Sisti bio je izvršni producent. Ovoj ekipi izuzetno talentovanih filmskih stvaralaca pridružio se i Kaleb Dešanel, direktor fotografije, četiri puta nominovan za Oskara. Tu su i nagrađivani italijanski produkcioni dizajner Frančesko Frigeri i dva puta nominovan za Oskara kostimograf Mauricio Milenoti. Specijalne efekte i mejk-ap radio je tim Kejt Vanderlan i Greg Kanom (koji je dva puta dobio nagradu Oskar) i dva puta nominovan za Oskara montažer Džon Rajt.

Zanimljivosti
Glumac Džejms Kaviezel (James Caviezel), koji tumači Hrista, primio je slučajno dva puta tokom snimanja veoma jake udarce biča. Prvi put kada se to dogodilo, udarac ga je oborio na zemlju, a drugi put ga je udarac toliko zaboleo da je snažno cimnuo rukom koja mu je bila u okovima, te je ozbiljno povredio svoj zglob.

Tokom jednog intervjua Džejms Kaviezel se požalio na teškoće koje je imao na snimanju. Pored pomenutog bičevanja koje mu je ostavilo ožiljak na leđima, Kaviezel je priznao da ga je dva puta udario grom na snimanju (o čemu smo mi već pisali), kao i da je iskusio i hipotermiju, jer su mnoge scene snimljene u eksterijeru na zimskoj hladnoći.

Tu nije kraj Kaviezelovim mukama: krst na koji je trebalo da bude razapet (Hristovo raspeće) pao mu je jednom prilikom na leđa, što je izazvalo dislokaciju ramena. Ta scena je i dalje u filmu.

U sceni raspeća na krstu je zaista glumac Džim Kaviezel, iako su mnogi sumnjali u to pošto su odgledali film.

Ruke koje se u filmu vide kako zakucavaju Hrista na krst pripadaju režiseru Melu Gibsonu. Odluku da se u ovom svojstvu pojavi u filmu Gibson je objasnio rečima: „Ja sam ga stavio na krst; moji gresi (su ga tamo stavili).“

Uloga Hrista je prvo ponuđena glumcu Džejsonu Patriku (Jason Patric), koga znamo iz filma „Brzina 2“, ali ju je on glatko odbio.

Dva bugarska glumca, Hristo Šopov i Hristo Živkov, koji igraju Pontija Pilata i Jovana, dobili su ime po glavnom liku ovog filma.

Film počinje bez ikakve tekstualne najave, imena filma, glumaca i režisera. Naziv filma može se pročitati tek na kraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.