Kineski i italijanski muzeji organizuju izložbe o civilizacijama u slivovima velikih reka

Izložba „Civilizacije velikih reka“, koja je rezultat saradnje kineskih i italijanskih kulturnih institucija, održava se u muzeju Ningbo u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang.

Na izložbi je prikazano oko 200 kulturnih relikvija, uključujući 108 kulturnih artefakata iz četiri italijanska muzeja kao i artefakto iz 13 kineskih kulturnih institucija, prenosi Sinhua.

Predmeti na izložbi uključuju pečate i grnčariju iz basena reka Eufrat-Tigar, mumificirane životinje i oslikane drvene kovčege iz starog Egipta, oslikanu harapansku keramiku iz doline reke Ind kao i šarenu grnčariju, predmete od žada, posuđe od bronze i porcelan koji datiraju iz ranog perioda kineske istorije iz sliva Žute reke i sliva reke Jangce.

Oslikani srednji kovčeg iz Egipatskog muzeja u Torinu, u Italiji, očarao je brojne posetioce.

Su Ćin, koji radi u Ningbo muzeju i organizovala je izložbu, objasnila je da su se kovčezi drevnog Egipta sastojali od spoljašnjeg kovčega, srednjeg kovčega i unutrašnjeg kovčega.

„Iako srednji kovčeg možda nije tako sjajan kao spoljašnji, izuzetna i šarena slika na njegovoj površini i dalje nam nudi uvid u verovanja starih Egipćana o životu i smrti“, rekla je ona.

„Prikazivanjem artefakata iz različitih civilizacija koje su formirale velike reke na jednoj izložbi, nadamo se da ćemo pomoći ljudima da bolje razumeju uspon i pad, kontinuitet i rascep, komunikaciju i međusobno učenje ovih civilizacija, izazivajući duboko razmišljanje o večnim temama ljudskog razvoja i suživota“, rekla je Sju.

Kulturne i arheološke zajednice u Kini i Italiji održavaju blisku komunikaciju. Muzej Ningbo je poslednjih godina uspešno sarađivao sa nekoliko italijanskih muzeja na održavanju izložbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.