U trendu

Ko je Lolita Davidović?

Lolita Davidović (Lolita Davidovich) rođena je 1961. godine u Ontariju, Kanada. Jedna je od najpoznatijih holivudskih glumica srpskog porekla. Počela je karijeru nizom manjih filmova poput: „The Big Town“ (1987), „Adventures in Babysitting“ (1987), „The Pink Chiquitas“ (1987), „Recruits“ (1986) i „Blindside“ (1986). U to vreme još uvek se predstavljala alijasom Lolita David.

Veliki proboj u Holivudu napravila je ulogom striperke Blejz Star u filmu „Blaze“ iz 1989. godine; ulogu je dobila tako što je bila bolja od čak 600 devojaka koje su se pojavile na audiciji. Ova naslovna uloga promenila je njen život u svakom smislu, jer je pored velikog profesionalnog uspeha na snimanju filma upoznala sadašnjeg supruga, reditelja Rona Šeltona (Ron Shelton), s kojim je 1999. dobila ćerku Valentinu.

Usledili su filmovi „The Object of Beauty“, u kom je zamenila Elizabet Perkins (Elizabeth Perkins), i „The Inner Circle/The Projectionist“, koji se dešava u SSSR-u, oba snimljena 1991. Godine 1992. snima triler Brajana de Palme (Brian De Palma) „Raising Cain“, a zatim i „Leap of Faith“ Stiva Martina (Steve Martin). U filmu „Boiling Point“ (1993) bila je partnerka Vesliju Snajpsu (Wesley Snipes), a u „Intersection“ (1994) igrala je pored Ričarda Gira (Richard Gere) i Šeron Stoun (Sharon Stone).

Sledi Šeltonov film „Cobb“ (1994), a zatim „Nekad i sad“ („Now and Then“) pored Demi Mur (Demi Moore). U filmu „For Better or Worse“ (1995) igrala je suprugu Džejmsa Vudsa (James Woods). Godine 1997. posvetila se komedijama: „Santa Fe“ pored Garija Kola (Gary Cole), „Jungle2Jungle“ s Timom Alenom (Tim Allen) i „Touch“ Pola Šrejdera (Paul Schrader) pored Kristofera Vokena (Christopher Walken) i Bridžet Fonde (Bridget Fonda).

Bila je zapažena njena uloga iz 1999. godine u biografskom filmu „Gods and Monsters“, koji govori o Džejmsu Vejlu (James Whale), režiseru filma „Frankenštajn“. Iste godine ponovo glumi u Šeltonovom filmu – „Play It to the Bone“ (1999), pored Antonija Banderasa (Antonio Banderas) i u filmu Dejvida E. Kelija „Mystery, Alaska“ (1999) pored Rasela Kroua (Russell Crowe).

Godine 2003. vraća se na veliki ekran filmom „Tamnoplava“ („Dark Blue“) pored Kurta Rasela (Kurt Russell), a zatim snima i triler „Hollywood Homicide“ pored Harisona Forda (Harrison Ford) i Džoša Hartneta (Josh Hartnett). U najavi su projekti: „September Dawn“ (2006) i „Kill Your Darlings“ (2005).

Napišite komentar