U trendu

Kraljica u centru skandala: Za nju ne važi zakon o ukradenoj robi

Britanskoj policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži privatne posede i nekretnine britanske kraljice Elizabete II u potrazi za ukradenim istorijskim predmetima, nakon što su ministri za nju napravili izuzetak u zakonu koji štiti svetsku kulturnu baštinu.

Naime, Bakingemska palata i vlada odbili su da kažu zašto je 2017. godine bilo neophodno napraviti takav izuzetak i sprečiti policiju da pretraži posede Balmoral i Sendringem, preneo je Gardijan.

Kraljičin portparol odbacio je bilo kakve insinuacije da se ukradeni ili opljačkani predmeti nalaze na privatnim posedima britanske kraljice.

Ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS), koje je kraljici omogućilo izuzetak u zakonu u ovom slučaju, odbilo je da kaže da li je odluka doneta na predlog kraljičinih savetnika ili ministara.

DCMS, takođe, drži u tajnosti mejlove koji bi mogli da otkriju zašto je kraljici dat imunitet od ovog zakona.

Međutim, dokumenti do kojih je došao Gardijan na osnovu zakona o slobodi informacija sugerišu da je Ministarstvo pažljivim rečima u zakonu prikrilo od javnosti cilj izuzeća.

Britanski dnevnik tražio je dokumente u okviru istrage o takozvanom kraljičinom pristanku, opskurnom parlamentarnom mehanizmu koji daje monarhu detaljan uvid u zakone koji treba da budu predloženi, uključujući i one koji utiču na javne funkcije, privatnu imovinu i lične interese.

Gardijan je u februaru objavio dokumente koji pokazuju kako je kraljica koristila taj mehanizam da u tajnosti lobira kod ministara da promene nacrt zakona.

U jednom slučaju, zakon je izmenjen tako da prikrije neprijatno privatno bogatstvo od javnosti, a na inicijativu njenog privatnog advokata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.