U trendu

Snimaju „Lude godine“ bez legende (video)

Počinje snimanje 11. nastavka čuvenog serijala “Lude godine”, u kojem nećemo gledati legendarnog Dragomira Bojanića Gidru koji je preminuo 1993. godine, a koji je u velikoj meri zaslužan za neverovatan uspeh televizijsko-filmske priče. U nastavku neće biti ni Marka Todorovića, Žikinog prijatelja Milana, koji je 2000. preminuo, a ni pre Jelene Todorović koju je igrala Jelena Žigon (1933- 2018).

Kako prenose mediji, u centru priče biće unuk Miša, odnosno Nikola Kojo koji je danas otac dvojice sinova, od kojih je jedan na pragu “ludih godina”. Ljubitelje serijala obradovalo je to što će Mariju kao i nekada igrati Rialda Šebek. I dok se još čeka da se sazna šta će biti sa ulogom Bobe koju je 1977. u prvom delu preuzeo Vladimir Petrović i igrao je do kraja (“Žikina ženidba”, 1992), zna se da će 11. deo režirati Milan Konjević, kao i da je scenario za njega napisala Milena Marković.

Nedostajaće her Žika Pavlović čiji je smisao za humor ostao neprevaziđen. Publika mu se obraduje u svakoj reprizi “Ludih godina”, a serijal se, što sigurno znate, reprizira iz godine u godinu.

A da li kao ljubitelji Gidre znate ove detalje o njemu?

Glumac je preminuo u Beogradu u 60. godini. Rođen je u Kragujevcu 1933. godine. Gidra je najčešće na malim ekranima bio nasmejan, a nosio je sa sobom priču o veoma teškom djetinjstvu.

Tragedije ga nisu slomile. U Kragujevcu je završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Nakon mature je godinu radio u fabrici konzervi „Crvena zvezda“. Bio je vredan, odgovoran i hrabar, i zaljubljen u umetnost. Zato je i upisao Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića.

Zanimljivo je da je u rodnom Kragujevcu bio član amaterskog pozorišta „Sveta Mladenović“ , a da je kao student prve godine Akademije glumio Mitketa u “Koštani” u Narodnom pozorištu.

Dragomir Bojanić koji je bio član i Jugoslovenskog dramskog pozorišta debitovao je na filmu ulogom u “Ešalonu doktora M”. U kinematografiji odigrao je više od 30, što glavnih što sporednih uloga. Igrao je i van granica Jugoslavije, u Italiji pod pseudonimom Entoni Gidra. Tamo je šezdesetih godina glumio u čak desetak vesterna i akcionih filmova.

Izgledao je veoma atraktivno na platnu, a za ulogu u “Baladi o revolverašu” A. Kaltabijana bio je i nagrađen.

Bio je omiljen i kao Lale u “Majstorima”, agent Mikule u “Povratku otpisanih” i kao Krstivoje Krstić u kultnoj seriji “Vruć vetar”.

Gledali smo ga i u serijalu “Hajde da se volimo” (vozač autobusa Dragiša), ali je najveću popularnost stekao u serijalu “Žikina dinastija” Zorana Čalića glumeći Živorada Žiku Pavlovića. Lik gastarbajtera, Bobinog oca i Mišinog dedu dočarao je maestralno. Bilo je u njegovoj glumi dosta našeg mentaliteta, ali i mnogo njegovog vanserijskog glumačkog talenta.

Serijal Žikina dinastija” spada u red domaćih serija koje se najčešće repriziraju. Za to je umnogome zaslužan i Gidra (nadimak znači “zmija”, a glumac je bio tako drag i vedar).

Maestralni Gidra bio je u braku sa glumicom Ljiljanom Kontić, koja je igrala u “Ludim godinama”, tumačeći lik profesorke muzičkog Žikinog unuke Miše.

Ljiljana je bila Gidrina životna ljubav. Upoznali su se dok je on pohađao studije glume, a ljubav su krunisali 1966. godine. Glumica rođena u Savincu, čuvena Ljeposava iz serije „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, “smirila je” Dragomira.

Znate kako je Žika Pavlović bio nestašan kada su žene u pitanju? Glumac iza kamera je bio potpuno drugačiji muškarac, privržen porodici.

I voleo je svim srcem. Svoju Ljiljanu kojom se ženio tri puta zvao je Ljalja, a kada mu je 1970. podarila kćerku Jelenu, sačekao ju je ispred porodilišta sa tri automobila sa muzičarima iz Skadarlije.

O jačini njihove ljubavi pričala je Jugoslavija. Oni koji su ih poznavali kažu da su bili prilično različiti, umelo je da bude i “burno” u njihovom odnosu, dva puta su se razvodili, dva puta venčavali, ali je na početku i na kraju ostala velika ljubav.

– Nisam verovao da mogu da budem tako “upecan”. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu. Nosi nas zaednički vetar, a Ljalja trepti nada mnom. Za porodicu je izuzetno važan fluid koji nas spaja – rekao je Gidra.

Dragomir Bojanić Gidra kog smo gledali i u “Maršu na Drini”, filmu “Valter brani Sarajevo”, preminuo je 1993. u Beogradu. Bolovao je od raka jetre. Ljiljana Kontić koja je igrala u “Beštijama”, “Majstoru i Šampiti”, umrla je 2005. u Beogradu.

Gidra je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.