Marsel Marso (1923-2007)

Čuveni francuski pantomimičar Marsel Marso (Marcel Marceau) preminuo je nedavno u svom domu u Kahorsu od posledica srčanog udara u 84. godini. Marsoa smo navikli da vidimo s dosta belog pudera na licu, u iznošenim cipelama i prevelikom šeširu, na kome se šepurio jedan crveni cvet. Bip je bilo ime njegovog alter ega.
Na sahrani čuvenog pantomimičara i zvezde nemih filmova na počasnom pariskom groblju Per Lašez pored njegovog kovčega položen je poznati šešir s crvenim cvetom, koji je obeležio čitav njegov život.
Marso je povratio umetnost pantomime u moderne tokove i dao lirski ton toj veštini. Više od 50 godina dočaravao je čitav spektar ljudskih emocija bez ijedne izgovorene reči. Privatno, Marso je bio vrlo govorljiv i često se šalio na sopstveni račun govoreći: „Nikad ne počinjite razgovor s pantomimičarem, jer će se teško zaustaviti.“
Rođen je u Strazburu 1923. godine. Njegov otac Šarl bio je mesar, ali i izuzetno nadaren za muziku i pozorište, te je mladog Marsela vrlo rano uveo u taj svet. Međutim, Marsoova ljubav bili su filmovi. Jednostavno je obožavao zvezde nemih filmova tog vremena – Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin), koji mu je bio i lični heroj, i Bastera Kitona (Buster Keaton).
Budući da je jevrejskog porekla, Marso je dosta propatio tokom nacističke okupacije Francuske. Iz tog vremena datira i njegovo prezime Marso, jer je pravo prezime Mangel promenio da bi sakrio svoje jevrejsko poreklo.
Marsoova porodica se uspešno sakrivala od nacista do 1944. godine, a jedan deo porodice bio je aktivan i u pokretu otpora. Gotovo na kraju rata Šarl, Marselov otac, poslat je u Aušvic, gde je i preminuo.
Možda niste znali da je čuveni „moonwalk“ Majkla Džeksona (Michael Jackson) nastao po ugledu na specifičan hod Marsela Marsoa u skeču „Walking Against the Wind“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.