Moćna poruka Anđeline Džoli koju svako treba da čuje (video)

Anđelina Džoli u saradnji sa Ujedinjenim nacijama podržala je kampanju za podršku ženama širom sveta koje strahuju od nasilja tokom prazničnog perioda.

Slava 45-godišnja glumica, koja je specijalni izaslanik Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, u razgovoru za magazin Harper’s Bazaar govorila je o kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Evo koji savet je Anđelina dala ženama koje strahuju da će pretrpeti nasilje u narednim danima.

– Razgovarajte sa nekim. Pokušajte da pronađete saveznika. Budite povezani u hitnim situacijama. Na primer, možete sa članom porodice ili prijateljima odrediti neku tajnu lozinku koja će im otkriti da ste u opasnosti, rekla je Džolijeva i dodala:

– Počnite da gradite mrežu i stičete znanje. Žalosno je reći, ali ne možete da pretpostavite da će svi članovi porodice ili prijatelji poverovati i podržati vas. Često će vam stranci pomoći. Ili druge žrtve, grupe za podršku ili verske grupe. Iznad svega, budite oprezni. Samo vi znate u kolikoj ste opasnosti i dok ne pronađete tu podršku, možda ćete se osećati usamljeno.

Za one koji ne znaju kako da na pravi način pomognu prijatelju ili članu porodice za kog veruju da je žrtva nasilja, Anđelina ima savet.

– Ako ste ikada pomislili da neko koga poznajete trpi nešto takvo, pokušajte da mu se približite i budete što više prisutni u njihovim životima. Stavite im do znanja da ste tu za njih. Još jedna stvar koju možemo da uradimo je da se obrazujemo. Učimo o nasilju o porodici. Učimo kako ta trauma utiče na naše zdravlje i do kakvih bioloških posledica može dovesti, naročito kod dece. Ovo shvatite ozbiljno – poručila je glumica na kraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.