Palićki Zlatni toranj za film „Ovnovi“

Međunarodni žiri 22. Festivala evropskog filma Palić 2015, koji je održan na Paliću i u Subotici od 18. do 24. jula, dodelio je Zlatni toranj za najbolji film islandskom filmu „Ovnovi“, u režiji Grimura Hakonarsona. Žiri u sastavu: Kristijan Žene (Francuska), direktor Odseka za film Filmskog festivala u Kanu, predsednik, reditelji Dome Karukoski (Finska), Agneš Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), kao i glumci Johanes Kunke (Švedska) i Sergej Trifunović (Srbija) – doneo je ovu odluku nakon pažljivog gledanja svih 12 filmova u glavnom takmičarskom programu. “Ovnovi su priča o dva brata koji gube ono što im je najvažnije: svoje ovce, koje su njihovo nasleđe, kao i krvno srodstvo. To je film koji govori o univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način”, stoji u obrazloženju.

Palićki toranj za najbolju režiіu dodeljen je Magnusu von Hornu za režiju filma „Život posle“, realizovanog u poljsko-švedskoj koprodukciji. “U filmu ‘Život posle’ vidimo mladića koji se vraća kući, u malo selo, nakon užasnog zločina. Reditelj se igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna”, stoji u obrazloženju.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa „Paralele i sudari“ 22. Festivala evropskog filma Palić 2015, koji je radio je u sastavu: uticajni britanski filmski kritičar Majkl Petison, najpriznatiji mađarski filmski kritičar Đerđ Baron i srpski filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda Vladimir Džudović – nagradu za najbolji film dodelio je ruskom filmu „Galebovi“ u režiji Ele Manžejeve. “Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje već i najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava”, stoji u obrazloženju.

Specijalno priznanje žiri je, posthumno, dodelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za “izuzetno odigranu poslednju ulogu u filmu ‘Bez stepenika’ Marka Novakovića. Ovaj film je poneo i nagradu Umetničkog saveta Festivala za “dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića”.

Nagradu “Sejfi Teoman”, za najhrabriji prvi ili drugi film, Umetnički savet Festivala evropskog filma Palić 2015. dodelio je Ivanu Ostrohovskom za slovački film „Koza“. “Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju.”

Više o festivalu pročitajte na oficijelnom sajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.