Pet filmova za srpskog kandidata za Oskara

Filmovi „Vlažnost“ Nikole Ljuce, „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića, „Dobra žena“ Mirajne Karanović, „Igra u tami“ Juga Radivojevća i „Isecelje“ Ivana Jovića kandidati su za izbor domaćeg predstavnika za 89. Oskara, u kategoriji Nagrada za najbolji dugometražni film van engleskog govornog područja.

Ovih pet ostvarenja ispunili su uslove konkursa u skladu sa Pravilima američke i Pravilnikom naše Akademije, saopštila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Stručni obor pregledaće prijavljene filmove od 31. avgusta do 2. septembra u bioskopu „CINEPLEX RODA“, i nakon stručne rasprave, u skladu sa prvilima Akademije, izglasaće našeg predstavnika.

Akademija je imenovala 19 akademika filmske umetnosti za članove strčnog odbora Akademije, koji nisu u sukobu interesa sa nekim od pet filmova u izboru, a koje je odobrila i sama Američka filmska akademija.

Predsednik stručnog odbora je filmolog dr Petar Volk, a ostale članove čine direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić, njegove kolege reditelji Darko Bajić, Branko Baletić, Boban Skerlić, Igor Togolj, Dragan Marinković, Bratislav Petković, glumice Tanja Bošković i Radmila Živković, kompozitor Sanja Ilić, glumac Slavko Štimac, direktori fotografije Milorad Glušica i Predrag Bambić, scenografi Jasna Dragović i Miljen Kreka Kljaković, montažer Petar Jakonić, dizajner zvuka Velibor Hajduković i filmolog dr Ivana Kronja.

Čitav projekat finansiraju članovi AFUN Srbije, jer Ministarstvo kulture godinama ne podržava ovaj projekat kojim se srpska kultura predstavlja u svetu, protiv čega je svojevremeno digao glas i gumac Velimir Bata Živojinović.

AFUN, dakle, besplatno obavlja deo obaveza Ministarstva kulture, koje, kakko je navedeno u saopštenju AFUN-a, umesto da podrži misiju Akademije, odmaže i sabotira, krijući se iza pravnih sofizama.

Nameće se pitanje, čime se država rukovodi kada dodeljuju sredstva za snimanje filmova, čak i komercijalno neupotrebljivih (filmovi koje u bioskopskoj distribuciji vidi 4,000-10,000 gledalaca), ako je od dvadesetak filmova koji se ove godine bučno predstavljaju na domaćim festivalima, samo pet spremno da nas predstavlja u svetu, pitaju se u AFUN Srbije.

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije više od 25 godina omogućava našim stvaraocima da učestvuju na ovom značajnom i svetski najpoznatijem međunarodnom konkursu i nastavlja kontinuitet predstavljanja i odmeravanja umetničkog dometa domaće kinematografije u odnosu na svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.