U trendu

Pol Njuman

Veliki glumac i režiser rođen je 26. januara 1925. godine u Ohaju. Talenat za glumu pokazao je još u srednjoj školi, gde je radio u lokalnoj produkciji. Po završetku škole, odlazi u američku avijaciju, u želji da izgradi karijeru pilota. Međutim, pošto je bio daltonista, radio je samo kao radio-operator u stanici na Južnom Pacifiku.

Iz armije je izbačen 1946. godine, zbog loše discipline, a odmah potom upisao je koledž u Ohaju, gde je diplomirao engleski jezik. Tokom studija je kao slobodnu aktivnost izabrao rad u dramskoj sekciji, gde je dobio nekoliko glavnih uloga u filmovima studentske produkcije.

Godine 1949. venčao se sa Džeki Vajt, sa kojom je dobio i sina. Sledeće godine mu umire otac, čiji je uspešan biznis sa sportskom opremom pokušao da nastavi, ali je odustao od toga i počeo ozbiljnije da gradi glumačku karijeru. Iste godine pridružuje se organizaciji Vudstoka, gde je imao važnu ulogu u organizovanju velikog festivala.

Sve do 1953. godine, pohađao je različite škole dramskih umetnosti. Potom je dobio nekoliko uloga na Brodveju kojima je pokazao svoj talenat i dobio nove ponude za snimanje filmova. Filmski debi ulogom u „The Silver Chalice“ nije mu se svideo i urgirao je na različite načine da ovaj film bude što manje gledan. Film koji ga je preko noći učinio senzacijom jeste film „Somebody Up There Likes Me“. Usledila je i uspešna uloga u filmu „Dugo toplo leto“, na čijem je snimanju upoznao Džoan Vudvort, zbog koje se kasnije razveo od prve supruge.

Narednih godina dobio je i prve nominacije za Oskara i nagrade Akademije. Poseban uspeh ostvario je u filmu „The Hustler“. Od 1968. godine počinje da se bavi i režijom; najčešće je režirao filmove u kojima su on i njegova supruga Džoan Vudvort imali glavne uloge. Jedan od njegovih većih producentsko-glumačkih uspeha jeste i film „Rejčel, Rejčel“.

Film „Sundance Kid“ bio je najgledaniji vestern do tada. Veliki uspeh postigao je i filmom „Slap Shot“. Snimio je i popularni film „Boja novca“, sa Tomom Kruzom. Iako nikada nije dobio Oskara za ulogu niti za režiju filma, 1986. godine dobija Oskara kao priznanje za uspešan filmski rad u karijeri. Devedesetih godina snima još dva uspešna filma: „Nobody“s Fool“ i „Sumrak“.

Tokom karijere je snimio više od 60 filmova i smatran je američkim seks simbolom sedamdesetih godina. Danas je posvećen radu fondacije koju je osnovao u znak sećanja na sina koji je umro od prevelike doze droge. Sa suprugom je nedavno proslavio 44. godišnjicu braka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.