U trendu

Poslednji film Žarka Lauševića zatvara ovogodišnji FEST

Ovogodišnje 52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala FEST zatvoriće film „Ruski konzul“, poslednji u kom je glumio nedavno preminuli Žarko Laušević.

Festival će 3. marta zatvoriti film koji je prema romanu Vuka Draškovića režirao Miroslav Lekić.

Kako su saopštili organizatori, „Ruski konzul“ je dramatična priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize i donosi pred publiku zaplet koji vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Protagonista ovog ostvarenja je srpski doktor Ilija Jugović, koga tumači Nebojša Dugalić, a koji po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu.

Na novoj dužnosti upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića, „ruskog konzula“, naizgled psihijatrijskog pacijenta, kojeg igra Žarko Laušević.

„Ruski konzul“ Božović tvrdi da će uskoro „Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ zbog čega se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti, navodi se u saopštenju FEST-a. 

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Žarko Laušević preminuo je u novembru prošle godine u Beogradu, u 64. godini.

FEST će ove godine trajati od 23. februara do 3. marta.Ovogodišnji Beogradski pobednik, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja srpske kinematografije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar