U trendu

Posvađani su i umrli: Glumili su najbolje prijatelje, a zapravo se nisu podnosili

Iako su pred kamerama bili veličanstven tandem, zabavljajući generacije gledalaca u legendarnoj seriji „Kamiondžije“, Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja u stvarnom životu nisu se dobro slagali.

U svojoj knjizi „Urbane legende“, novinar Nebojša Vuković navodi da su njih dvojica čak otvoreno mrzeli, pa čak i umrli u zavadi.

– Prema mojim sabesednicima, Paju je izluđivala Čkaljina iskvarenost, nadmenost i sklonost ka intrigama kojima je navodno bio više nego sklon. Kako je vreme prolazilo njihova netrpeljivost se samo uvećavala, pa su posle ultra popularnih „Kamiondžija“, odbijali da se pojave u istoj glumačkoj podeli i po cenu da se odreknu astronomskih honorara. A priča se da su njih dvojica po ulozi, u ta vremena šarenog socijalizma, mogli da kasiraju čak po dva ganc nova automobila. To tada sebi nisu mogli da priušte ni ozbiljni partijski moćnici, a kamoli predsednici opština. To je bilo nezamislivo odbiti, a pogotovo tek iz čistog kaprica – piše Vuković.

Nikola Simić profitirao zbog svađe Vuisića i Čkalje

– Jedan od najpoznatijih primera za ove tvrdnje je i zaista gledana serija „Više od igre“, snimana 1975. godine. Inače, malo se zna da je ta serija režisera Zdravka Šotre bila dve godine u takozvanom bunkeru, jer je po proceni komunističkih cenzora „veličala predratnu građansku Srbiju“. (…) Elem, i Paja i Čkalja su bili predviđeni u prvobitnoj Šotrinoj podeli uloga, samo što su Vuisića sticajem, a tvrde slučajnih okolnosti, prvog obavestili i ponudili mu ulogu bahatog lokalnog bogataša Aleksandra Ćopića, zvanog Leka Bankrot. Kao što je poznato, a iz čuvenih repriza to pamtimo, hteli ne hteli, za njegovog kuma i najboljeg prijatelja predviđen je lik Miroslava Ilića nadimkom Guliver, lokalnog vlasnika bioskopa, fotografa i viđenog lokalnog šereta – nastavlja Vuković.

– E sad, Paja je ulogu Leke Bankrota prihvatio iz prve, jer mu je, kao po navici, baš i dosta para trebalo tih dana za gradnju novog čamca. A Čkalja Petrović je, tvrde, sa žestokom indignacijom odbio ulogu Gulivera. Pre sveta što je prvo pitan „taj“ Paja Vuisić, ta „neznalica i naturščik“ s kojim više ne bi ni kafu popio, a ne da mu glumi kuma, pa i prijatelja. Na sreću po cenjeno gledateljstvo, Nikola Simić je sjajno iskoristio šansu s neba palu i odigrao Gulivera, za televizijske anale.

Vuković dodaje da ni Pajina životna saputnica, Mirjana, koja je bila i filmski radnik i član ekipa u mnogim filmovima, nikada nije imala priliku da upozna Čkalju.

– Ja Čkalju nikad nisam upoznala. Kad malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, videćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je da kaže: “Ja se samo ponašam.” I istina je, celog se života tako ponašao – rekla je Mirjana u knjizi “Posle fajronta”.

Iako nije podnosio Čkalju, uvek se borio za njega

Čkalja je glumio i preglumljivao, a Pavle je zbog toga ključao. Kada je Televizija Beograd desetak godina posle serije i filma “Kamiondžije” želela da snimi nastavak “Kamiondžije opet voze”, nije hteo ni da čuje. Prvi put je prihvatio samo da bi se videla razlika, da pokaže šta je gluma, ali drugi put nije dolazilo u obzir.

– Ubeđivali su ga godinu dana. Kako sam ja u tom trenutku počela da gradim imanje, koje se i njemu dopalo, premerio je plac, izračunao koliko će koštati ograda i tražio honorar od 110.000 dinara. Producenti su poludeli jer je maksimalni honorar za glavne glumce iznosio 12.000 i nije postojala zakonska mogućnost da mu daju više. Samo je odmahnuo rukom. Onda su oni pronašli način da naprave video-kasete koje će se prodavati gastarbajterima i osigurali mu traženi novac – kazala je ona.

Ipak, Pavle je imao novi zahtev, da se i Čkalji mora podići honorar bar na 50 hiljada. Tako je snimljen nastavak “Kamiondžija”.

Ni Berčeka nije voleo

Čuveni Čkalja nije bio jedini glumac koga Vuisić nije voleo. Na crnoj listi našao se i Aleksandar Berček, koji je glumio Pajinog sina Miška u kultnom filmu „Ko to tamo peva“.

– Oni su sjajno doneli svoje uloge u tom filmu, iako se nisu voleli. Tačnije, znam da Pavle nije voleo Aleksandra Berčeka. Ako me pitate zašto, nemam pojma – izjavila je svojevremeno Pajina udovica .

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)