U trendu

Princeza Dajana – inspiracija za dokumentarac i TV seriju

U avgustu će se navršiti dvadeset godina od smrti britanske princeze Dajane, a američka televizija Ej-Bi-Si planira da napravi dokumentarac koji će prikazati njen život u britanskom kraljevstvu, kao i to koliko je očuvan njen legat koji je ostavila Britancima, prenose američki mediji.

Izvršni producent projekta biće Mora Ment, „Emijem” nagrađena producentkinja za stvaranje programa o Letnjim Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju.

Pošto se princeza Dajana – poznata i kao „narodna princeza” – pojavila rekordnih 57 puta na naslovnoj strani časopisa „Pipl”, u dokumentarac biće uključeni njegovi novinari i urednici. „I posle dvadeset godina od njene smrti, njen legat nastavlja da utiče na svet. U dokumentarcu ćemo odati zahvalnost njenom predanom radu i svemu dobrom što je uradila”, rečeno je iz Ej-Bi-Sija.

Fatalna vožnja

Princeza Dajana podlegla je povredama dobijenim u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. u Parizu. Usled velike brzine, automobil marke „mercedes” udario je u zid tunela Alma. Pored nje, u vozilu su bili vozač Henri Pol, Dajanin verenik Dodi al Fajed – koji su preminuli na licu mesta – kao i njegov telohranitelj Trevor Ris Džons koji je jedini preživeo.

Princeza je umrla od posledica unutrašnjeg krvarenja četiri sata po primanju u bolnicu. Iako su joj sve kraljevske počasti bile oduzete 1996. godine, kada se razvela od princa Čarlsa, uz iste je sahranjena je na porodičnom imanju.

Teorije zavere i dalje prate njenu tragičnu smrt u 36. godini života. Početkom godine, mediji su preneli vest da su objavljena njena pisma u kojima se osvrće na probleme u kraljevskoj porodici, kao i na detalje o životu njenih sinova Vilijama i Harija. U jednoj od poruka, od 20. septembra 1984. godine, što je bilo pet dana nakon Harijevog rođenja, piše da „Vilijam obožava svog malog brata i sve vreme ga grli, ljubi i retko kad dozvoljava roditeljima da mu priđu”.

Na desetine knjiga napisano je o životu Lejdi Di, a najviše pažnje izazvala je „Dajana: njena istinita priča” objavljena 1992. godine koja je zasnovana na snimljenim odgovorima na pitanja.

Kraljevska „Zavada”

Imajući u vidu sve pikantne detalje iz života princeze, producent Rajan Marfi – ovenčan brojnim televizijskim nagradama za serije „Američka krimi priča: Narod protiv O. Džeja Simpsona” i serijal „Američka horor priča” – odlučio je da drugu sezonu serije „Zavada” („Feud”) iz Holivuda preseli u kraljevsku Veliku Britaniju. Pošto se prva sezona, čija je premijera bila 5. marta, odnosi na sukob zvezda iz zlatnog doba Holivuda – Beti Dejvis (Suzan Saradon) i Džoan Kraford (Džesika Lang) – druga će zaviriti u bračne svađe Dajane i Čarlsa.

„U narednim sezona ne bih želeo da se bavim isključivo sukobima među poznatim damama. Takođe, ne bih voleo da radim sukobe u Holivudu, jer nema tog koji bi nadmašio svađu Beti i Džoan. Želim da ova serija predstavi dileme i nesporazume koje svađe sa sobom donose. Potrebno je da imate priču staru dvadeset, pa i četrdeset godina, da biste imali dosta materijala za rad”, izjavio je Marfi za „Holivud reporter”.

Sa deset jednočasovnih epizoda koji će biti emitovane sledeće godine, serija „Zavada: Čarls i Dajana” postala je još jedna u nizu ekranizacija uzbudljivog života kraljevske porodice. Snimnjeno je nekoliko filmova o lepom i ružnom periodu u njihovom braku koji je sklopljen 29. jula 1981. godine. Jedan od poznatijih je „Čarls i Dajana: Zauvek nesrećni” u kom su glumili Rodžer Ris i Ketrin Oksenberg.

Pored Marfija, seriju potpisuje i stvaralac TV drame „Braća i sestre” Džon Robin Bejts, koji će zajedničkim snagama napisati scenario.

U ulozi princeze Dajane, prema pisanju „Entertejnment viklija”, mogle bi se naći Laura Karmajkl („Dauntonska opatija”), Keri Maligan („Veliki Getsbi”), Kirsten Danst („Fargo”), Romola Gari („Sat”) i Sara Polson koja je u Marfijevoj seriji o ubistvu sportiste O. Džeja Simpsona glumila čuvenu advokaticu Maršu Klark. Za ulogu viđeni su Endru Garfild („Greben spasa”) i Ben Barns („Zapadni svet”), dok „Vulture” navodi Benedikta Kamberbača („Doktor Strejndž”) i Metjua Risa („Amerikanci”).

(Lazar Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.