U trendu

Roman 'Poslije zabave' Steva Grabovca dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. na srpskom jeziku je roman „Poslije zabave (Imprimatur)“ Steva Grabovca iz Banjaluke – saopšteno je danas u beogradskom Hotelu „Moskva“.

Odluku o laueratu je doneo žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

Na konkurs je stiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu su bila još četiri romana: „Pesma o tri sveta“ (Agora) Vladimira Pištala, „Pakrac“ (Laguna) Vladana Matijevića, „Autosekcija“ (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

NIN-ova nagrada kritike za roman godine se dodeljuje od 1954. godine. Isprva je dodeljivana piscima Jugoslavije pod uslovom da je roman bio pisan na srpskohrvatskom jeziku, a posle raspada države ograničila se na dela na srpskom.

Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, a mnogi su je tokom proteklih decenija poredili s francuskom nagradom Gonkur.

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je 2007. godine zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“, a svoj prvi roman „Mulat albino komarac“ 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci.

Prošlogodišnja dobitnica bila je književnica Danica Vukićević, autorka „Unutrašnjeg mora“ izdavačke kuće „Nojzac“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar