Ron Hauard

Ron Hauard (Ron Howard), jedan od najpoznatijih američkih režisera i producenata, rođen je 1. marta 1954. godine u Oklahomi. Roditelji su mu bili relativno poznati glumci u Holivudu, tako da je od detinjstva imao privilegiju da učestvuje u dečjim serijalima i nekim niskobudžetnim filmovima. Kada je bio u školi, svi su ga znali, što je za njega predstavljalo problem, te je počeo da smanjuje broj uloga da bi učestvovao u školskim takmičenjima i tako se približio drugovima.

Prva uloga, koja ga je i učinila zvezdom u pravom smislu reči, bila je u filmu „Američki grafiti“ iz 1973. godine, reditelja Lukasa, sa Harisonom Fordom i Ričardom Drajfusom. Usledila je ponuda za ulogu u jednoj od najpopularnijih američkih serija, „Srećni dani“, zahvaljujući kojoj je kasnije uvećao svoju popularnost.

Pravi uspeh postigao je radeći iza kamera. Još od tinejdžerskih godina pisao je scenarije, koje je kasnije, kada je postao glumačka zvezda, lako realizovao. Studirao je i režiju na Univerzitetu Severne Kalifornije.

Svoj režiserski prvenac, „Noćna smena“, realizovao je 1982. godine, a film je imao solidan uspeh. Prvi veći uspeh u ovom poslu postigao je filmom „Splash“, sa Tomom Henksom. Sve do 1995. godine, Hauard je imao skromne uspehe sa svojim filmovima. Veliki povratak ostvario je 1995. godine filmom „Apolo 13“. Film je imao veliki kritički i komercijalni uspeh i osvojio je dva Oskara od devet nominacija. Već iduće godine, film „Ucena“ sa Melom Gibsonom podigao mu je rejting u režiserskom poslu.

Zasad poslednji i najveći uspeh u svojoj karijeri imao je filmom „Blistavi um“ sa Raselom Krouom. Film mu je doneo prvi Oskar za režiju, a imao je nominaciju i za Zlatni globus.

Danas živi sa suprugom i troje dece u Konektikatu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.