Sa tobom do kraja sveta

Film „Sa tobom do kraja sveta“ („Across the Universe“), mjuzikl baziran na pesmama Bitlsa, zauzeo je osmo mesto na prošlonedeljnoj top-listi najgledanijih filmova u Americi.
Režirala ga je Džuli Tejmor (Julie Taymor), poznata po filmovima „Tit“ s Entonijem Hopkinsom i „Frida“ sa Selmom Hajek. Priča nas vraća u rane šezdesete godine, vreme političkih previranja, istraživanja uma, hipi pokreta i rokenrola. Koristeći muziku Bitlsa, Tejmorova prati istorijske tokove i poredi ih sa sadašnjicom, kada – i posle 40 godina – Amerika i dalje vodi udaljene ratove.
U centru pažnje je ljubavna priča među zvezdama predodređenim ljubavnicima – Lusi (Evan Rejčel Vud) i Džuda (Džim Stardžis). Oni upadaju u sve jači antiratni pokret, ulične demonstracije i sile van njihove kontrole koje će ih razdvojiti. Glavni likovi u filmu nose imena iz pesama Bitlsa kao što su „Lucy In The Sky With Diamonds“, „Hey Jude“, „Dear Prudence“ i slične.
U filmu se pojavljuju i poznate ličnosti, kontrakulturni guru Bono (Bono), Džo Koker (Joe Cocker) i Selma Hajek (Salma Hayek), koja se kroz specijalne digitalne efekte pojavljuje u likovima pet medicinskih sestara. Oni pevaju neke od najpoznatijih numera Bitlsa, među kojima su „Come Together“, „I Am The Walrus“ itd.
Džuli Tejmor je poznata po tome što je uvek volela da stavi svoj lični pečat na rad drugih umetnika, kao što je Šekspirov komad „Tit Andronik“, Mocartova „Čarobna frula“ ili slikarstvo Fride Kalo. Tako je i u filmu „Sa tobom do kraja sveta“ spojila svoje dve velike strasti – film i muziku Bitlsa.
„Pesme Bitlsa su savršene“, kaže Tejmorova. „Sjajno su aranžirane i perfektno otpevane, ali filmu je bio potreban potpuni obrt. Tako je ‘Let It Be’ postala gospel himna, dok je ‘I Want To Hold Your Hand’ pretvorena je u baladu.“ U filmu su korišćene 34 kompozicije Bitlsa. Filmu ih je prilagodio kompozitor Eliot Goldental (Elliot Goldenthal), dugogodišnji saradnik Tejmorove.
Specijalnoj projekciji filma „Sa tobom do kraja sveta“ prisustvovali su članovi legendarne grupe – Ringo Star (Ringo Starr) i Pol Makartni (Paul McCartney), kao i supruge pokojnih Bitlsa – Joko Ono (Yoko Ono) i Olivija Harison (Olivia Harrison). Njihovi komentari bili su pozitivni. „Nikada u životu nisam imala toliku tremu“, priseća se Tejmorova. „Čak i da sve ostane samo na tome, ipak sam uspela da odgledam svoj film sedeći pored Makartnija.“
Posle premijernog prikazivanja na Filmskom festivalu u Torontu i ograničene distribucije u Americi i Evropi, ovaj film biće predstavljen domaćoj publici na predstojećoj 15. L’oreal Paris Sinemaniji u subotu, 3. novembra, od 17 časova, ali se neće naći u bioskopskoj distribuciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.