Šezdeset drugi kanski filmski festival

Šezdeset drugi filmski festival u Kanu biće održan od srede 13. do nedelje 24. maja. Na nedavno održanoj pres-konferenciji objavljen je i zvanični program festivala sa spiskom filmova koji će se naći u konkurenciji za Zlatnu palmu, kao i spisak filmskih profesionalaca koji će činiti zvanični žiri.
Predsednica žirija je francuska glumica Izabel Iper (Isabelle Huppert), a od ostalih članova izdvajamo italijansku glumicu Aziju Arđento (Asia Argento), američku glumicu Robin Rajt Pen (Robin Wright Penn) i južnokorejskog reditelja Li Čang Donga (Lee Chang-Dong).
U trci za nagradu "Zlatna palma" predstaviće se filmovi iz skoro svih delova sveta. Repertoarom dominiraju evropski i azijski filmovi, dok je zabeleženo slabije prisustvo filmova iz Amerike. Među 20 filmova koji su u zvaničnoj selekciji za najvišu nagradu festivala su i nova ostvarenja španskog reditelja Pedra Almodovara (Pedro Almoduvar) – "Los abrazos rotos" ("Broken Embraces"), "Taking Woodstock" Anga Lija (Ang Lee), "Looking for Eric" Kena Louča (Ken Loach), "Enter The Void" Gaspara Noe (Gaspar Noe), "Bak-Jwi" ("Thirst") Park Čan Vuka (Park Chan-Wook), "Antichrist" Larsa fon Trira (Lars Von Trier), "Bright star" Džejn Kempion (Jane Campion), "Vincere" Marka Belokija (Marco Bellocchio) i "Prokletnici" ("Inglourious basterds") Kventina Tarantina (Quentin Tarantino).
Festival će otvoriti film "Up" reditelja Pita Doktera (Pete Docter), dok je čast da zatvori ovu svečanost pripala filmu "Koko Šanel i Igor Stravinski" ("Coco Chanel & Igor Stravinsky") holandskog reditelja. Uloge čuvene dizajnerke Koko Šanel i slavnog kompozitora Igora Stravinskog tumače francuska glumica Ana Muglali i danski glumac Meds Mikelsen.
Film "The Imaginarium of Doctor Parnassus", poslednji film glumca Hita Ledžera, u režiji proslavljenog reditelja Terija Gilijama, biće prikazan van konkurencije. Radi se o poslednjem filmu tragično preminulog glumca Hita Ledžera, fantastičnoj priči o borbi između svetlosti i tame, u kome glavni likovi prolaze kroz magično ogledalo da bi istražili svoju maštu.
Tri najbolja prijatelja pokojnog glumca, Džoni Dep, Kolin Farel i Džad Lou, prihvatili su da uzmu učešće u ovom filmu, i to bez honorara, koga su se odrekli u korist Hitove male kćerke Matilde. Sva trojica tumače upravo ulogu koju je tumačio i Ledžer, tako da su na mestu glavnog lika potpisana sva četvorica glumaca. Pored pomenutih glumaca, u filmu glavne uloge tumače i Kristofer Plamer i Tom Vejts.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.