U trendu

Sinemafest – sreda, 2. novembar (video)

U subotu 29. oktobra u Centru „Sava“ počela je nova filmska revija „Cinemafest“. Osmišljena od strane istaknutih distributerskih kuća i filmskih stručnjaka, revija „Cinemafest“ na neki način nastavlja tradiciju oktobarskih filmskih dešavanja na koje je beogradska publika bila naviknuta održavanjem filmske revije „Sinemanija“. Na Cinemafest-u će ljubitelji filma imati privilegiju da pogledaju najkvalitetnija ostvarenja nove svetske produkcije.

Programska celina: Glavni program – centar „Sava“
Naziv filma: „Ime Dobrica, prezime: nepoznato“
Termin prikazivanja: sreda, 2. novembar, 20.30 časova
Žanr: bajka za odrasle
Trajanje: 100 min.
Glavne uloge: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, Gordana Đurđević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihajlović, Vladislava Milosavljević, Miodrag Radovanović, Renata Ulmanski, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić (kao narator)
Scenario: Srđa Penezić, Slavko Štimac
Režija: Srđa Penezić

SINOPSIS

Ovo je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk. Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba napušten je od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih nekoliko godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi.

A svet je gladan ljubavi. Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo i kakvog zaista vredi sresti. Zaljubljuje se u osobu sa dna životne lestvice, čije prostituisanje shvata kao izraz iskrene simpatije, narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega. To dete, u još uvek neiskvarenom osećanju pravde, pokušava da otvori oči našem junaku i umesto ljutnje, Dobrica se raduje da je sve u redu. Nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste nego kakav bi trebalo da bude.

Za sve ima mesta u Dobričinoj kući i ona postaje dom za porodicu, prijatelje koje je pridobio svojom dobrotom preobražavajući svakog pojedinačno. Narkomanka postaje supruga koja mu rađa još dece, ćerka nalazi topli dom, mir i sigurnost, beskrupulozna novinarka postaje opet majka svom odbačenom detetu, narkoman koji je bolestan od side provodi poslednje mesece okružen brigom i ljubavlju onih koje je zloupotrebljavao, čak i mačke i psi lutalice tu nalaze zaštitu i sigurno utočište.

Posebni dragulj Cinemafest-a jeste i njegova teritorijalna diversifikovanost pa će sve naslove moći da vide i gledaoci u Kragujevcu u bioskopu Cineplexx i Budvi i Podgorici (Crna Gora) u bioskopima Cadmus Cinepex i Cineplexx Podgorica.

Beograđani će filmove, pored premijernih termina u Sava centru, moći da pogledaju i u bioskopu Cineplexx („Delta City“). Cena pojedinačnih karata je 400 dinara.

Zvanični sajt: Sinemafest

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar