U trendu

Skup Asocijacije NKSS ispred Ministarstva kulture Srbije povodom konkursa za podršku kulturi

Članovi Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) okupili su se danas ispred Ministarstva kulture i informisanja u Beogradu da bi formulisali zahteve raznih udruženja nezavisnih umetnika povodom objavljivanja rezultata konkursa podrške projektima i programima u oblasti kulture.

Zahteve će sutra predložiti na sastanku u Ministarstvu u 13.00 časova.

Pored članova Asocijacije NKSS, okupilo se i nekoliko desetina građana i umetnika koji su blokirali ulicu ispred Ministarstva, a na zgradu okačili transparente „Umetnik je društveni delatnik“, „Umetnost jednako borba“ i „Hoćemo plaćeni godišnji odmor“.

Neki od zahteva koje će Asocijacija NKSS sutra predati Ministarstvu kulture i informisanja su ukidanje diskrecionog prava ministra da dodeljuje sredstva van konkursa, mogućnost na žalbeni rok po rezultatima konkursa, minimum 250 hiljada po projektu i transparentna procedura konkursa i izbor članova komisije.

Potpredsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS Aleksandar Gubeš ocenio je da je Ministarstvo, kršeći procedure i na netransparentan način, raspodelilo novac kojipredviđen konkursom.

„Tražimo transparentnost i participaciju u procesu donošenja odluka. Nakon objavljivanja našeg proglasa, Ministarstvo nas je pozvalo na sastanak sutra. Ovo nam je prilika da se ujedinimo, pokažemo snagu i glasno izrazimo naše zahteve“, rekao je Gubeš.

Okupljeni su skandirali „Ostavke!“, a podršku protestu svojim prisustvom pružili su gradski odbornik Dobrica Veselinović i poslanik u Skupštini Srbije Radomir Lazović, obojica iz pokreta Ne davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar