Svet filma se oprašta od Džerija Luisa

Svet filma se oprašta od američkog komičara Džerija Luisa, koji je preminuo u nedelju u 92. godini u Las Vegasu.

Velika imena Holivuda i Bela kuća danas odaju priznanje „umetniku i neumornom tvorcu uglavnom vizuelnih komičnih scena“.

„Džeri Luis je bio majstor svog zanata“, rekao je reditelj Martin Skorseze i dodao da je bio „vizionar i veliki umetnik“. „Bio je izvanredan čovek s kojim sam imao čast da radim. To je bilo nezaobravno iskustvo“, rekao je Skorseze u čijem je filmu „The King of comedy“ glumio Luis.

Glumac Robert de Niro je rekao da je Luis bio „njegov prijatelj“ koji je pod stare dane zadržao smisao za humor. „Nedostajaće nam. Bio je začetnik američke komedije“, rekao je De Niro.

Bela kuća je saopštila da je Luis bio „jedan od najvećih komičara i humanista“.

„Luis nas je zasmejavao više od pola veka dok je njegov dobrotvorni rad uticao na milione ljudi“, navela je Bela kuća.

Komičar Džim Keri, koji je ranije otvoreno rekao da mu je Luis glavna inspiracija, rekao je da je preminuli glumac bio „neprikosnoveni genije“. „Ja postojim kao glumac jer je on postojao“, rekao e Keri.

Novinar Lari King je rekao da je Luis bio „majstor komedije i neverovatni glumac“.

Luis, kojem je pravo ime bilo pravo ime Džozef Levič (Joseph Levitch), rodjen je u Njuarku 16. marta 1926, i pored glume bio i scenarista i reditelj.

Glumac je postao popularan tokom 1940-ih i 1950-ih kao član dvojca Martin-Luis, zajedno s pevačem i glumcem Dinom Martinom.

Režirao je nekoliko ostvarenja medju kojima su „The Ladies Man“ iz 1961. godine, „The Errand Boy“ iz 1962, i najčuveniji „The Nutty Professor“ 1963.

Kao profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije snimio je film „Which Way To The Front“ kao omaž legendarnom Čarliju Čaplinu.

Pored filmskih aktivnosti, Luis, otac sedmoro dece, bavio se dobrotvornim radom i pomagao je fizičkim i mentalno hedikepiranim osobama, posebno u borbi protiv mišićne distrofije.

Zbog tih aktivnosti bio je imenovan i za dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Luis je jednom prilikom praveći smešne grimase rekao da „ne može da bude ozbiljan čovek koji ima večito devet godina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.