U trendu

Tom Henks

Tom Henks rođen je 9. jula 1956. godine u Kaliforniji. Njegovi roditelji razveli su se kada je imao samo pet godina, te su Tom, njegov stariji brat i njegova sestra živeli sa ocem. Sve dok nije upisao koledž, Henks se vrlo često selio s porodicom.

Svoje prve nastupe imao je u Šekspirovom letnjem pozorištu u Ohaju. U tom pozorištu glumio je tri godine; zatim je napustio koledž i preselio se u Njujork. Iskustvo u pomenutom pozorištu poslužilo mu je kao dobra preporuka za neke režisere popularnih TV serija u Americi. Dobijao je uloge u veoma popularnim serijama među kojima se posebno izdvajaju „Happy Days“ i „Taxi“. Ron Hauard (Ron Howard), koji je učestvovao u snimanju ovih serija, primetio je Henksov talenat i pozvao ga da glumi u filmovima koje je sam nameravao da režira. Prvi od tih filmova bio je „Howard“s Splash“, film koji je u svoje vreme postao hit i Henksa učinio prepoznatljivim licem filmske industrije.

Dva filma koja su Henksa dovela u vrh glumačke elite snimljena su 1993. godine. To su filmovi „Sleepless in Seattle“ i „Filadelfija“, gde su mu partneri bili Meg Rajan i Denzel Vošington. Ove godine dobio je i svog prvog Oskara za najbolju mušku ulogu.

Već sledeće godine, ušao je u istoriju američke filmske industrije, snimivši film „Forrest Gump“ i dobivši drugog Oskara zaredom, što je bio jedinstven slučaj u pedesetogodišnjoj istoriji dodele Oskara. Reditelj Ron Hauard još jednom mu je ukazao poverenje i dao ulogu u filmu „Apollo 13“, koji je zaradio preko 500 miliona dolara.

Narednih godina, Tom Henks počeo je da gradi karijeru iza kamera. Pisao je scenarije i bio producent u nekoliko filmova srednje uspešnosti, od kojih se izdvaja njegov debi „That Thing You Do“. Poslednjih godina snimio je još dva veoma popularna filma: „Dobili ste e-mail“ i „Zelena milja“.

Njegova prva žena, Samanta Luis (Samantha Lewes), upoznala ga je još na koledžu. Venčali su se 1978. godine i dobili dvoje dece. Razveli su se 1987. godine. Tom Henks ponovo se venčao 1988. godine. Supruga mu je postala glumica Rita Vilson (Rita Wilson). Ovaj par i danas je u braku i ima dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.