U trendu

Toni Kertis (1925-2010)

Legendarni filmski glumac Toni Kertis (Tony Curtis), koga se generacije sećaju po ulogama u filmovima "Neki to vole vruće" ("Some Like It Hot") i "Spartak" ("Spartacus"), preminuo je od srčanog udara u svojoj kući u Hendersonu, nadomak Las Vegasa. Njegova ćerka Džejmi Li Kertis (Jamie Lee Curtis) je u saopštenju medijima skrenula pažnju na to da je Kertis iza sebe ostavio brojne filmove i umetničke radove, ali i brojnu porodicu, rođake i prijatelje.
Kertis je rođen kao Bernard Švarc (Bernard Schwartz) u njujorškom predgrađu Bronks u porodici mađarskih Jevreja. Kada mu je bilo osam godina, s bratom je bio kraće vreme u sirotištu jer njegova porodica nije mogla da ga izdržava. Kada je izbio rat, pridružio se američkoj vojsci i služio u mornarici sve do predaje Japana 2. septembra 1945. godine. Nakon rata upisuje koledž i otkriva glumački talenat koji ga vodi u njujorški drama studio reditelja Ervina Piskatora. Kada je stigao u Holivud 1948. godine, promenio je ime u Toni Kertis. Ime je uzeo iz romana "Anthony Adverse", a prezime po majčinom prezimenu Kurtz.
Posle nekoliko neimenovanih rola, prvi uspeh postiže filmom "Slatki miris uspeha" ("Sweet Smell of Success") iz 1957. godine pored Berta Lankastera (Burt Lancaster). Uskoro stiže prva, a kako se ispostavilo, i jedina nominacija za Oskara – za film "Bestvo u lancima" ("The Defiant Ones"), pored Sidnija Poatjea (Sidney Poitier). Snimio je više od 150 filmova, među kojima se ističu uloge u komedijama "Neki to vole vruće" ("Some Like It Hot"), "Seks i slobodna devojka" ("Sex and the Single Girl"), "Velika trka" ("Great Race"), ali i dramama "Spartak" ("Spartacus") pored Kirka Daglasa (Kirk Douglas) i Lorensa Olivijea (Laurence Olivier) i "Bostonski davitelj" ("Boston Strangler").
Kertis se ženio čak šest puta. Prvi put čuvenom glumicom Dženet Li (Janet Leigh), s kojom je dobio dve ćerke, obe glumice – Džejmi Li Kertis (Jamie Lee Curtis) i Keli Kertis (Kelly Curtis). Poslednjih deset godina bio je u braku sa ženom koja je četrdeset godina mlađa od njega. To objašnjava jednu od njegovih izjava koja se često pojavljivala u medijima: "Ni u snu ne bih bio sa ženom doboljno starom da mi bude supruga."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.