Trideset godina od kultnog klasika „Prljavi ples“

Romantični, plesni i bajkoviti klasik „Prljavi ples“ svoju premijeru imao je pre trideset godina. Film je stekao kultni status i mnogi ga smatraju remek-delom, a scenaristkinja Elenor Bergstajn otkrila je nekoliko detalja koji do sada nisu bili poznati javnosti.

Romantičnu plesnu dramu režirao je Emil Ardolino, a scenario je napisala Bergstajn, na čijem ličnom iskustvu je baziran film. Ono što mnogi ne znaju je da je scenaristkinja u film unela lično iskustvo letovanja u turističkom kampu.

„Bila sam kraljica prljavog plesa, mlada mambo kraljica. Imala sam sve trofeje. U Bruklinu su se održavala takmičenja u podrumima, a moj potpis je bila moja noga oko vrata mog partnera“, rekla je Bergstajn.

Takvi plesni pokreti su 1987. godine bili skandalozni. Bergstajn se priseća da je urednik filma pitao kako može da ima poštovanja za devojku koja pleše na takav način. Otkriva kako je nakon toga usledila „strašna tišina“ nakon koje su svi objasnili da je taj pokret poznat kao „Elenorin pokret“.

Tokom prvog testnog prikazivanja film se nije svideo publici, zbog čega su producenti razmatrali opciju da ga uopšte ne puste u distribuciju i lansiraju ga direktno na VHS kasete. Zbog toga Elenor kaže da je „Prljavi ples“ jedna od najtežih stvari koje je napravila u životu i da joj se činilo kako ga svi mrze. Producent Eron Ruso, koji potpisuje filmove „Trading Places“ i „The Rose“, imao je negativne konotacije u vezi s ovim filmom, koje Elenor nikada nije zaboravila.

Iako je u javnosti plasirana priča da je uloga Džonija bila ponuđena američkom glumcu Valu Kilmeru, Elenor tvrdi da je Patrik Svejzi jedini glumac kojem je ponuđena ta uloga. Elenor veruje da je film delom preživeo zbog ljubavne priče, ali i zbog toga što se odnosi na sve generacije.

„Bilo je to vreme kada ste osećali da možete da promenite sve ako vam je srce dovoljno jako. Sve je bilo moguće te godine, a nekoliko godina kasnije sve se promenilo“, rekla je Elenor, dodajući kako su ljudi zavoleli film zbog moralnih, političkih i etičkih stvari koje sadrži, ali i zbog toga što svako u sebi krije tajnog plesača, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.