U trendu

U Beogradu otvoreni Dani Ermitaža u Srbiji

 U Narodnom muzeju u Beogradu večeras su otvoreni „Dani Ermitaža u Srbiji“, tokom kojih će, do 29. oktobra, taj ruski muzej predstaviti deo opusa.

Tu manifefestaciju, koja se prvi put organizuje u Srbiji, otvorila je ministarka kulture Maja Gojković, naglasivši značaj razvoja međunarodne saradnje, saopštio je njen kabinet.

„Publici će biti predstavljene tri stožerne tačke ruske kulture: nasleđe Ermitaža, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, balet i klasična muzika“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, saradnja Srbije i Rusije zasnovana je na tradicionalnom prijateljstvu dva naroda i na istorijskim vezama dve zemlje, piše u saopštenju.

Muzej „Ermitaž“ u Sankt Peterburgu poseduje više od tri miliona eksponata različitih epoha i naroda, i to slikarska i grafička dela, skulpture, monete i medalje i arheološki materijal.

Generalni direktor „Ermitaža“ Mihail Piotrovski je ranije, u saopštenju, naveo da je „Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva“. Prema njegovim rečima, „Dani Ermitaža“ u Srbiji su „samo početak dugoročnog delovanja tog muzeja u regionu“.

„Dani Ermitaža“ premijerno će predstaviti deo impresivnog opusa jednog od najpoznatijih umetničkih i kulturno – istorijskih muzeja na svetu, piše u saopštenju.

Publika će moći da upozna i rusko filmsko stvaralaštvo, operu, arheologiju i Balet Jakobson iz Sankt Peterburga.

Biće otvorene i dve izložbe: „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ i priredjen koncert narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar