U trendu

U Kini otvoren muzej sa muralima starim 1.500 godina

Muzej sa muralima koji datiraju pre oko 1.500 godina iz vremena dinastije Severne Ći (550-557) otvoren je 20. decembra u Taijuanu, glavnom gradu severne kineske provincije Šansi.

Smešten u selu Vangdiafeng u okrugu Jingze, Muzej murala dinastije Taijuan Severne Ći izgrađen je na osnovu arheoloških otkrića u grobnici ove dinastije, prvoj te vrste u Kini.

Grobnica Sju Sjansjua, tadašnjeg visokog zvaničnika, ima, kako se smatra, najbolje očuvane murale iz perioda Severnog Ćija, koji se prostiru na više od 300 kvadratnih metara.

Murali uključuju slike koje prikazuju život Sjua i njegove supruge, kao što su scene banketa i izleta, koje ne samo da pokazuju najviši nivo umetničke veštine tokom tog doba, već i pružaju uvid u luksuzni stil života plemstva u dinastiji, rekao je Vang Jiang, kustos muzeja.

Fotografija: Posetilac posmatra murale koristeći VR uređaj u Muzeju murala dinastije Taijuan Severne Ći u Taijuanu, glavnom gradu severnokineske provincije  Šansi (Sinhua/Tang Šining)

Kako bi se osiguralo očuvanje, grobnica je zatvorena sa kontrolisanom temperaturom i vlažnošću u ćmuzeju i posetioci mogu uživati u muralima uz pomoc tehnologije virtuelne stvarnosti (VR).

„Muzej je usvojio nauku i tehnologiju kako bi zaštitio kulturne relikvije i bolje zadovoljio kulturne potrebe posetilaca“, rekao je Vang.

Neki murali otkriveni u grobnicama pozne Severne dinastije (439-581) u provinciji su takođe izloženi u muzeju.

….

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar