U trendu

U Pekingu otvoren Muzej o Velikom kanalu

Muzej o vezi između Pekinga i 2.500 godina starog Velikog kanala otvoren je za javnost 27. decembra, prenosi Sinhua.

Muzej Velikog kanala u Pekingu, poznat i kao Istočni ogranak Muzeja prestonice, nalazi se u opštinskom administrativnom centru Pekinga i ima ukupnu površinu od skoro 100.000 kvadratnih metara.

Njegova glavna izložba se fokusira na istoriju Pekinga i drevnog kanala, bacajući svetlo na međuzavisnost grada i veštačkog plovnog puta, rekao je Tan Sjaoling, zamenik kustosa Muzeja prestonice.

„Postoji stara izreka u Pekingu da grad lebdi izranjajući iz Velikog kanala. U istoriji je kanal služio kao glavni kanal za protok dobara i kultura“, rekao je Tan.

Kao jedna od tri znamenite zgrade opštinskog administrativnog centra Pekinga, novi muzej podseća na čamac u kanalu integrišući elemente plovila, jedrenja i vode u svoju arhitekturu, kaže Tan.

Povezujući Peking i Hangdžou u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, Veliki kanal je najduži veštački plovni put na svetu.

Zbog ljudske aktivnosti i klimatskih promena, pojedini njegovi delovi počeli su da presušuju u prvoj polovini 20. veka. Zahvaljujući projektu vodosnabdevanja, isušeni delovi su ponovo napunjeni vodom 2022. godine, prvi put posle skoro 100 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar