Uma Turman

Uma (Karuna) Thurman rođena je 1970. godine u Bostonu. Zli jezici u Holivudu ovoj glumici stalno prebacuju da je današnju popularnost stekla „skidanjem“ pred filmskim kamerama.

Svoju prvu filmsku ulogu imala je sa samo 17 godina u niskobudžetnom trileru „Kiss Daddy Goodnight“. Međutim, prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu „Avanture Barona Manhauzena“. Uloga rimske boginje ljubavi, Venere, koju je igrala potpuno naga sa produžecima za kosu koji su joj pokrivali najintimnije delove tela, donela joj je puno ponuda za slične „erotske“ uloge narednih nekoliko godina.

Sličnu ulogu dobila je već 1988. godine u filmu „Opasne veze“, sa Džonom Malkovičem. Naredne godine dobija ulogu u filmu „Henri i Džun“, koji je bio zabranjen mlađima od 18 godina. Godine 1990. udala se za britanskog glumca Garija Oldmana, ali se par razveo posle samo dve godine braka.

Svoju prvu ulogu sa manjom dozom erotike dobila je u filmu Kventina Tarantina, „Petparačke priče“. Za ovu ulogu dobila je do sada svoju jedinu nominaciju za Oskara. Uspeh ovog filma otvorio joj je vrata za uloge u filmovima visokog budžeta. Usledili su filmovi „Betmen i Robin“, „Zlatna kugla“ i „The Avengars“.

Trenutno radi sa Kventinom Tarantinom na filmu „Kill Bill“. Godine 1998, Uma se venčala sa Etanom Houkom, partnerom iz jednog filma u kom je imala sporednu ulogu. Ovaj par danas ima dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.