U trendu

Užitak gledanja filmova (2)

Ako volite da se unapred obavestite o tome kakav je film koji želite da pogledate, obratite se samo proverenom izvoru, bilo da je to prijatelj koji voli filmove i ume da priča o njima ili kakav štampani medij. Većina dobrih filmskih datoteka na Internetu ima veliko crveno upozorenje da sledi informacija važna za radnju filma pre nego što iznese svoj komentar o tom aspektu scenarija.

Ukoliko volite da gledate dodele filmskih nagrada kao što su Oskar ili Zlatni globus, opet vam se može desiti da vam neko pokvari užitak gledanja filma. Dosta često domaći distributeri čuvaju nominovane filmove, ozbiljne pretendente na Oskara, za nedelju posle dodele nagrada, tako da većinu filmova koji su nominovani domaća publika nije gledala. Godine 1992. Suzan Sarandon (Susan Sarandon) i Džina Dejvis (Geena Davis) bile su prezenteri na ceremoniji dodele Oskara. Dejvisova je rekla: „Znaš, Suzan, mogle bismo da uradimo nastavak filma „Telma i Luiz“ („Thelma and Louise“).“ Publika je počela da se kikoće, a Sarandonova je odgovorila: „Džina, naši likovi su završili na dnu litice.“

Kao što sam već napomenula, pazite koga pitate za mišljenje o radnji filma koji želite da pogledate jer se to može završiti vašim odustajanjem od gledanja pošto je izgubljena sama poenta odlaska u bioskop. O tome govori istinita priča iz video-kluba, gde je jedna od zaposlenih devojaka u najboljoj nameri želela da ubedi jednog momka da je film „The Others“ sasvim dobar triler iako Nikol Kidman igra glavnu ulogu, što je njega obeshrabrivalo. Naime, rekla je: „To je dobar triler s duhovima. Ako ti se dopao film „Šesto čulo“ („The Sixth Sense“), svideće ti se i ovaj.“ Moje mišljenje: daleko manje, budući da neizvesnosti uopšte nema! Još gore bi bilo da je momak rekao: „Ali ja nisam gledao „Šesto čulo“.“ Dve muve jednim udarcem!

Na kraju, ostaje samo da se izvinim ako sam nehotice otkrila čitaocu poentu filma koji nije gledao. U svoju odbranu kažem: „Oprostite, nije namerno“, što je ujedno i sasvim dobra poenta ovog teksta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.