U trendu

„Velika tuga“: Bolno iskren govor Harija o rastanku sa kraljevskom porodicom

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, izrazio je „veliku tugu“ u nedelju uveče tokom prvog javnog obraćanja otkako je Bakingemska palata najavila da će se on i njegova supruga Megan odreći titula i neće predstavljati kraljicu kao članovi kraljevske porodice.

„Pre nego što počnem, moram reći da amo mogu da zamislim šta ste čuli ili pročitali tokom prethodnih nekoliko nedelja. Zato želim da, koliko mogu da podelim sa vama, istinu čujete direktno od mene, ne od mene kao vojvode ili princa, već od Harija, iste one osobe koju ste možda gledali kako odrasta tokom proteklih 35 godina, ali sada iz mnogo jasnije perspektive“, rekao je Hari na početku svog govora.

„Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim. To se neće nikada promeniti“, dodao je princ.

On je istakao njihova odluka nije donesena olako, već da su mesecima razgovarali o tome, prenosi CNN.

Kako je rekao, možda nekada nije donosio prave odluke, ali u ovom slučaju, kako navodi, nije postojala druga opcija.

„Nadali smo se da ćemo posle ove odluke moći da nastavimo da služimo kraljici i zajednici i da ću obavljati svoje vojničke dužnosti, ali sve to bez korišćenja finansijskih sredstava“, rekao je Hari dodavši da to, nažalost, nije bilo moguće.

Počevši govor u centralnom Londonu na prijemu za prikupljanje sredstava za Sentebale, dobrotvornu organizaciju koju pomaže deci koja žive sa HIV-om u južnoj Africi, rekao je rekao da će uvek imati „izuzetno poštovanje prema svojoj baki, njegovom glavnom komandantu“, prenosi BBC.

„Prihvatio sam ovo, znajući da to ne menja ko sam ili koliko sam posvećen“, rekao je princ Hari.

Govoreći o pritiscima kraljevskog života i medijskoj pažnji, vojvoda je rekao da se plašio da će njegova žena postati žrtva „istih moćnih sila“ koje su dovele do smrti njegove majke Dajane 1997. godine u Parizu.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da odstupaju sa pozicija koje uživaju članovi kraljevske porodice, što je kraljica Elizabeta II prihvatila.

Oni više neće moći da koriste titulu „kraljevsko visočanstvo“, a izgubili su i pravo na korišćenje javnih sredstava koja su trošena za kraljevske dužnosti tako da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa vratiti poreskim obveznicima 2,4 miliona funti utrošenih za obnovu njihovog doma.