U trendu

Vojvodina: Mladi pijanisti promovišu zaboravljenog kompozitora Krombholca

Grupa mladih pijanista će od 1. do 8. decembra održati u četiri vojvođanska grada niz koncerata sa klavirskim delima Karla Krombholca (Karoly Krombholz, Budimpešta 10. decembar 1905 – Novi Sad 15. februar 1991), gotovo zaboravljenog vojvodjanskog kompozitora, pijaniste i muzičkog pedagoga.

Nizom koncerata pod nazivom „Karlo Krombholc – 12 lica pijanizma“ mladi vojvodjanski pijanisti Tijana Cerović, Uglješa Brkljač, Filip Madžunkov i Kosta Knežević predstaviće dela Krombholca u nadi da će se ona vratiti na repertoare mlađe i starije generacije pijanista i privući širu publiku.

Etide „Muzički portreti“ koje su na programu, oslikavaju autorovo divljenje prema velikanima pijanizma.

Sličnost sa njima prikazuje kroz karakteristične figure i tehničke bravure koje su ti pijanisti koristili. No, to ne znači da je reč o jednostavnoj imitaciji, već naprotiv o nadahnutom stvaranju koje u svakoj od odabranih etida odzvanja originalnošću melodijske i harmonske invencije.

Koncerti će biti održani u Muzičkoj školi u Subotici 1. decembra u 18.00 časova, Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, 6. decembra u 17:30, Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu 7. decembra u 20. 00 i Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru 8. decembra u 18:30 časova.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Inicijatori i organizatori ove turneje su pijanista i univerzitetski profesor Ratimir Martinović i muzikološkinja i univerzitetska profesorica dr Ira Prodanov.

Projekat „Karlo Krombholc – 12 lica pijanizma“ realizuje se uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Među madim izvodjačima se nalazi i slepi pijanista Uglješa Brkljač. Zato je, pored standardne programske brošure, dr Prodanov pripremila i audio snimak koji će putem QR koda biti dostupan publici.

Krombholc Karlo, pijanista, kompozitor, muzički pedagog, korepetitor školovao se u Subotici i na Muzičkoj akademiji u Beču gde je završio klavir i kompoziciju. U međuratnom periodu je u Austriji i Jugoslaviji održao više od 300 solističkih koncerata.

Bio je direktor Muzičke škole i profesor klavira u muzičkim školama u Beogradu i Novom Sadu.

Komponovao je prevashodno solistička dela za klavir ali i orkestarske kompozicije. Krombholc je koristio i narodnu muziku u delima „Vojvođanska mađarska rapsodija“,“Igre iz Gomboša“,“Tri narodne pesme iz Bačke“, „Slike iz Banata“,“Četiri slavonske sonatine“ i druge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar