Zlatna palma 2010. ide u Tajland

Najviša nagrada Kanskog filmskog festivala održanog po 63. put – Zlatna palma, pripala je tajlandskom reditelju Apičatpongu Verasetakulu (Apichatpong Weerasethaku) za njegov film "Ujak Bonmi koji se priseća svojih prošlih života" ("Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives"). Među filmovima koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu prednjačile su teme o smrti, ratu i gubitku, ali je "Ujka Bonmi" doneo priču o umirućem čoveku koji sreće duhove preminulih i ujedinio mišljenje članova žirija. Kan ne bi bio Kan da u ovom trenutku Zlatna palma ne šalje i svojevrsnu političku poruku, budući da je u glavnom gradu ove zemlje na snazi policijski čas.
Gran pri festivala otišao je u ruke francuskom reditelju Gzavijeu Bovoa (Xavier Beauvois) za film "O bogovima i čoveku" ("Of Gods and Men"), baziranom na istinitom događaju iz 1996. godine, kada su islamski ekstremisti u jeku građanskog rata u Alžiru kidnapovali, a zatim i ubili sedam francuskih monaha. Nagradu žirija poneo je reditelj Mahmat-Saleh Harun (Mahamat-Saleh Haroun) iz Čada, koji je nagrađen za film "Čovek koji vrišti" ("A Screaming Man").
Žilijet Binoš (Juliette Binoche) je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu "Potvrđena kopija" ("Certified Copy") iranskog reditelja Abasa Kjarostamija (Abbas Kiarostami). Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je ravnopravno – Havijeru Bardemu (Javier Bardem) za ulogu u filmu "Lepo" ("Biutiful") reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua (Alejandro Gonzalez Inarritu) i italijanskom glumcu Eliju Đermanu (Elio Germano) za ulogu u filmu "Naš život" ("Our Life") Danijela Luketija (Daniele Luchetti).
"Palma" za najbolju režiju pripala je francuskom glumcu i reditelju Matjuu Amalriku (Mathieu Amalric) za film "Turneja" ("Tournee"; "On Tour"). Ovaj film je prethodnog dana dobio i nagradu Fipresci. Nagrada za najbolji scenario pripala je filmu "Poezija" ("Poetry") korejskog reditelja Li Čang Donga (Lee Chang-dong).
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.