U trendu

Mass Effect

Mass Effect nas stavlja u ulogu komandanta Sheparda, a da li će to biti on ili ona – prepušteno je vama. Isto tako, prilikom kreiranja lika moguće je odabrati i dodatne detalje, kao što je kratak opis odrastanja, dok sam izbor klase određuje dalji način igranja. Ukoliko više volite magiju, moćno oružje, ili ipak izaberete klasu koja će stajati u pozadini i brinuti o saborcima – imaćete mogućnost da sledite svoje afinitete, a pošto igra nudi gomilu materijala koje sigurno nećete sve otkriti u prvom prolazu, nigde ne piše da je ne smete po drugi put zaigrati i kreirati lika potpuno drugačije orijentacije.
Za divno čudo, ljudska vrsta nije nadređena svim ostalim vanzemaljskim rasama, pošto su se poslednji uključili u kolonizaciju svemira kojim upravlja Veće. Veće ima najviša politička ovlašćenja i bez njihove saglasnosti svaka akcija je nemoguća, dok njihove odluke sprovode Spectre, pripadnici posebne organizacije, koji su iznad svakog zakona. Pošto naš junak (ili junakinja) već na početku otkriva neverovatnu zaveru jednog od pripadnika Spectre, koja uključuje moguću destrukciju svih civilizacija i povezana je sa sličnim događajima iz davne prošlosti, postaje prvi čovek u redovima Spectre i kreće u lov na odmetnika koji će ga odvesti u mnogobrojne zanimljive situacije.
Već na samom početku pridružiće vam se par vanzemaljskih članova, svako iz svojih razloga, ali u misije je uz glavnog junaka moguće voditi samo dvoje. Saborci u misiji uvek su pod kontrolom računara, iako im je moguće izdavati jednostavne timske naredbe poput napada, povlačenja ili određivanja mete, a postoji i mogućnost da ih opremate. I pored ovoga, bez igračevog ličnog angažovanja, računar vrlo dobro kontroliše čitavu akciju i koristi raspoložive specijalne moći bez ikakvih problema.
Pošto ova igra po svojim karakteristikama najviše odgovara žanru RPG-a, logično je očekivati i neku vrstu sakupljanja iskustva, što se postiže i rešavanjem zadataka, kao i eliminacijom protivnika. Napredovanje po nivoima donosi bodove koje je moguće uložiti u nekoliko specijalizacija, u zavisnsti od klase koju ste izabrali, dok je taj deo za ostale članove tima najbolje prepustiti računaru. Uglavnom, ulaganje u specijalizacije donosi određene bonuse u vidu dodatnih moći, bilo da se radi o mogućnosti korišćenja boljeg oklopa, kratkotrajnim poboljšanjima tokom bitaka ili otključavanju dodatnih grana razvoja.
Kada je reč o razvoju likova, treba pomenuti i njihovo opremanje boljom opremom koju nalazimo tokom avantura, a osim naoružanja, moguća su poboljšanja municije i oklopa, kao i njihova kupovina/prodaja kod trgovaca. Vrlo je lako zaboraviti isprazniti inventar, ali srećom, nepotrebne predmete je moguće On je potreban za popravljanje tehničkih stvari, kao i za otvaranje razbacanih kutija koje možda kriju vredne predmete, ali samo u slučaju da ne uspete da sami dobijete šifru, igrajući moderniju varijantu legendarnog Frogger-a.
I dok na razvoj priče, bitke, veštačkoj inteligenciji i grafičkoj podlozi nema zamerki – one se mogu izreći za sporedne zadatke, uključujući i fiziku Makoa, vozila kojim ćete se često služiti. Naime, svi sporedni zadaci uključuju vožnju do određenog mesta na mapi, malo razmene paljbe s protivnicima van građevine, ulazak i finalni okršaj s protivnicima u unutrašnjosti, ali su bez neke smislene priče. Doduše, perfekcionisti će ionako posetiti svaku planetu da bi se divili okruženju, istražili prisutne anomalije i pokupili vredne metale, ali sporedni zadaci definitivno izgledaju veoma šablonski urađeni. Mako, borbeno prevozno sredstvo kojim putujete po površini planete, ima neku čudnu, može se čak reći glupu fiziku. Naime, čak i na najmanjoj neravnini skakuće kao da se radi o balonu, dok je samo upravljanje vrlo nezgrapno i na njega se veoma teško navikava. Da stvar bude još gora, skakutanje je prisutno na svakoj planeti koju ćete posetiti.
Opis Mass Effect-a bio bi nepotpun bez pominjanja pet godina stare igre Knights of the Old Republica, igre čiji koncept Mass Effect uspešno kopira i nadograđuje. Doduše, postajanje Džedaj vitezom u starijem uzoru imalo je veći uticaj na igrivost nego što to ima ulazak u redove pripadnika Spectre u Mass Effect-u, ali to ne umanjuje ukupan utisak o igri, koji je, uprkos manjim zamerkama, na kraju veoma pozitivan.
Koristan link

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike