najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ako rešite ove zagonetke, možete se upisati na Kembridž

Kembridž nakon 30 godina ponovno vraća pismene prijemne ispite koji su u prošlosti bili veoma kritikovani. Svi kandidati će u oktobru i novembru morati da prođu ovaj ispit koji će obuhvatati razna polja.

Britanski mediji su objavli neka moguća pitanja i zadatke koji bi mogli da zateknu buduće studente ovog prestižnog Univerziteta. Budući studenti bi mogli da se suoče sa brojnim matematičkim zadacima, ali i temom eseja na percepciju slavnog Džordža Orvela koji je smatrao da su “neke ideje toliko pogrešne da samo inteligentne osobe mogu poverovati u njih”.

Takođe, moguća su pitanja i o nekim aktuelnijim temama poput one o migrantskoj krizi koja će ih naterati da razmisle “da li je migrantska kriza podstakla ili suzbila rasizam” i “jesu li sve revolucije osuđene na propast”.

Ovo su neka od tipičnih pitanja na prijemnom ispitu za Kembridž, nakon kojih kandidat još mora da prođe i intervju sa predstavnicima Univerziteta.

1. Telad uzgojena za hranu uzgajaju se u okrutnim uslovima i imaju kratak i surov život. Postoji i drugo meso na raspolaganju, poput jagnjetine, a osobe koje jedu meso i zabrinute su zbog okrutnosti prema ovim životinjama trebaju da izbegavaju teletinu i konzumiraju jednu od alternativa. Koja tvrdnja odgovara navedenoj pretpostavci?

a) Životinjama treba dopustiti da žive što je moguće duže pre nego što budu pojedene

b) Telad ne treba uzgajati za potrošnju njihovog mesa

c) Metode koje se koriste u uzgoju drugih životinja nisu jednako okrutne

d) Životinje imaju pravo na humano tretiranje

e) Ljudi koji jedu meso i zabrinuti su zbog tretiranja životinja ne jedu teletinu

2. Albert kaže: “Sve što Karolina kaže je istina.” Beti kaže: “Sve što ja kažem je laž.” Karolina kaže: “Sve što Dejvid kaže je istina.” Dejvid kaže: “Sve što Karolina kaže je laž.” Ko bi od njih mogao da govori istinu?

a) Albert

b) Beti

c) Karolina

d) Dejvid

3. Ovo je mesingani držač papira koji prikazuje njegove inicijale. Koji od ponuđenih odgovora ne predstavlja bočnu stranu predmeta kada se postavi na sto (na bilo koju stranu)?

Napišite nam u komentarima vaša rešenja.

4 komentara
 1. Vlada

  c, b i b

 2. mmm

  moje skromno mišljenj 1a,2b,3c

 3. Vera

  d) Zivotinje imaju pravo na humano tretiranje b) Beti… A

 4. Dragana

  d) Zivotinje imaju pravo na humano tretiranje b) Beti B

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike