najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Četiri decenije pruge i radne akcije Beograd-Bar

Dva velika graditeljska jubileja: 45 godina Omladinske radne akcije (ORA) Beograd-Bar i četiri decenije te pruge, biće obeleženi tokom septembra nizom manifestacija pod nazivom „Pruga mladosti“, najavile su danas Železnice Srbije.

Kako se navodi u saopštenju tog preduzeća, od 15. do 22.  septembra u salonu Glavne železničke stanice Beograd biće priredjena izložba, koja potom ide u Prijepolje, dok su 20. i 21. septembra u Železničkom muzeju za učenike beogradskih srednjih stručnih škola planirana predavanja o Barskoj pruzi.

Od 23. do 25. septembra planirano je da nekadašnji akcijaši i učesnici manifestacije „Pruga mladosti“ putuju vozom od Beograda do Bara, uz kulturno-zabavni program u Prijepolju i Baru.

Nedavno je po prvi put, nakon pune četiri decenije, uz ruski kredit počela rekonstrukcija Barske pruge, dugačke 476 kilometara, sa 254 tunela koji čine čak 24 odsto ukupne dužine pruge.

Pruga Beograd-Bar je gradjena još od 1952. godine, a njome je prvi, 29. maja 1976, prošao „Plavi voz“ s predsednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom i drugim zvaničnicima.

Njenoj izgradnji veliki doprinos dali su učesnici ORA Beograd-Bar, jedne od najznačajnijih omladinskih radnih akcija.

Pet godina je na izgradnji pruge radilo više od 12.000 mladih, u 234 omladinske radne brigade pionira, studenata, radnika i drugihmladih ljudi iz Jugoslavije i inostranstva. ORA Beograd-Bar zvanično je počela 11. jula 1971. u Prijepolju i trajala je sve do 1975. godine.

Obeležavanje dva jubileja, piše u saopštenju, podržavaju Udruženje učesnika ORA i volontera Srbije, Udruženje učesnika ORA Beograda i Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa sve četiri železničke kompanije u Srbiji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike