Elton Džon kritikovao gradonačelnika Venecije

Britanski pevač Elton Džon kritikovao je naredbu gradonačelnika Venecije Luiđija Brugnaroa da se iz školskih biblioteka povuku knjige koje izmedju ostalog za temu imaju istopolno roditeljstvo.

“Lepa Venecija tone, ali ne tako brzo kao licemer Brugnaro”, napisao je ove nedelje na Instangramu Elton Džon, koji sa svojim mužem Dejvidom Furnišom ima dvoje dece, a pre nekoliko godina kupio je kuću u Veneciji.

Brugnaro, koji je iz redova desnog centra, izabran je za gradonačelnika Venecije 15. juna, pošto je u tom gradu levica bila na vlasti 30 godina.

On je početkom jula naredio da se iz školskih biblioteka povuče 49 knjiga koje su dodate za vreme prethodnih gradskih vlasti, a medju kojima neke za teme imaju istopolno roditeljstvo.

Na Brugnarovu odluku oštro je reagovalo nekoliko udruženja koja su organizovale javno čitanje povučenih knjiga, uz poruku – “Budite buntovni, čitajte zabranjene knjige”.

Novi gradonačelnik Venecije je posle toga odobrio vraćanje u biblioteke nekih od knjiga, čije je povlačenje prethodno zatražio. Međju njima, međutim, nisu one koje za temu imaju istopolno roditeljstvo.

“Dragi bogati Eltone Džonu, vređate me, kako biste branili svoje stanovište, ali vi predstavljate samo aroganciju bogatih koji sebi mogu sve da dozvole”, napisao je Brugnaro danas na svom Tviter nalogu.

U narednoj poruci gradonačelnik Venecije je dodao: “Dragi bogati Eltone Džonu, vi, koji toliko volite moj grad, da ste u njemu kupili kuću, šta ste učinili da spasite Veneciju?”

Brugnaro je naveo da nikada nije imao ništa protiv osoba homoseksualne orijentacije, ali je nedavno podstakao polemiku o tome, kada je na svom Tviter nalogu stavio fotografiju postera za koncerte pevača Mike, deklarisanog homoseksualca, na koje su dodate homofobne poruke.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar