U trendu

Francuzi sve češće preprodaju božićne poklone

Francuzi sve češće preprodaju božićne poklone koji im se ne dopadaju, pokazuju podaci internet prodavnica, koji do sredine januara očekuju da im kroz ruke prodju milioni odbačenih darova. 

Kako je preneo francuski dnevnik Mond (Le Monde), izmedju subote veče, kada je obeležen Badnji dan, i nedelje u podne, na sajt Prajs Minister (Price Minister) postavljeno je pola miliona predmeta za prodaju, što je 10 do 15 odsto oglasa više nego istog dana 2015. 

Generalni direktor tog sajta očekuje da do sredine januara preko ove platforme bude stavljeno na prodaju 3,5 miliona poklona. 

Na I-Beju (E-Bay) u Francuskoj beleži se slična tendencija, sa oko 100.000 oglasa od subote u ponoć do nedelje oko podne, što je do petine više nego prosečnog vikenda, kao i na konkurentskoj prodavnici Bon kuen (Bon Coin). 

Na Prajs Ministeru je 40 odsto oglasa objavljeno sa mobilnog telefona ili tableta, a na i-Beju ukazuju takodje da sa širenjem rasprostranjenosti pametnih mobilnih telefona postavljanje oglasa više nije „gnjavaža“ jer se bez paljenja računara za nekoliko minuta sve obavi.

Na vrhu liste su prigodni pokloni za osobe koje ne poznajemo dobro, poput knjiga nagradjivanih prestižnom nagradom Gonkur (Goncourt), video diskova, parfema i video igara, i koje ponekad ista osoba dobije u više primeraka.  

Pored toga, tu su i potpuni promašaji poput neodgovarajućeg veša, čarapa, pidžama, pa čak i seks igračaka, navode na i-Beju a prenosi Mond. 

Francuzi su, prema istraživanjima javnog mnjenja, sve zahtevniji u pogledu poklona koje očekuju, ali ne bi voleli da okruženje sazna da preprodaju poklone. 

Tako je prema istraživanju i-Beja i istraživačke kuće TNS Sofres čak 39 odsto Francuza reklo da je 2015 dobilo nepoželjan poklon, naspram samo 22 odsto četiri godine ranije. 

Prema istraživanju kuće Opinion vej (Way) za Prajs minister objavljenog uoči ovogodišnjeg Božića po gregorijanskom kalendaru, polovina nezadovoljnih je već prodavala poklone, ili planira da to uradi. Oni medjutim ne žele da to sazna osoba od koje su poklon dobili, prenosi Mond. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike