U trendu

Gepardima preti izumiranje

Elegantnim, brzim gepardima preti izumiranje, pokazala je najnovija studija o padu broja tih divljih životinja. Istraživanje je pokazalo da je u divljini ostalo samo 7.100 tih najbržih na svetu, prenosi BBC.

Gepardi su ugroženi jer žive izvan zaštićenih područja i sve češće dolaze u kontakt s ljudima. Stručnjaci traže da se što pre prebace iz kategorije ranjivih u kategoriju ugroženih životinjskih vrsta.

Prema studiji, više od polovine preostalih geparda živi u šest afričkih država. Te su životinje praktično istrebljene u Aziji, sa samo pedesetak živih primeraka u Iranu.

Budući da se kreću na velikim područjima, njihova staništa prelaze granice zaštićenih područa. Rezultat toga je da životinje pate, jer farmeri pretvaraju divljinu u obradivo tlo, a plen tih mesoždera u padu je zbog lova radi ishrane ljudi.

„Naša studija pokazuje da velika područja koja su gepardima potrebna za normalan život, u kombinaciji sa nizom rizika s kojima su inače suočene životinje u divljini, znači da su gepardi suočeni s izumiranjem više nego što se ranije mislilo“, rekla je dr. Sara Durant iz Zoološkog društva iz Londona.

Još jedan veliki problem je ilegalno krijumčarenje mladunčadi, tražene u zemljama Persijskog zaliva.

Cena na crnom tržištu doseže 10.000 dolara, a u poslednjih deset godina iz Afrike je prošvercovano 1200 mladih geparda od kojih je 85 posto uginulo na putu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike