Koncert na granici sa Severnom Korejom

Violinista Von Hjing Jun (Won Hyung Joon) želi da sledećeg meseca udruži muzičare Severne i Južne Koreje zbog nastupa na obe strane granice koja ima najteže vojno naoružanje na svetu, naveo je AP.

Jun je rekao da su diplomate Severne Koreje uslovno potpisale plan u Berlinu da 16. avgusta, kada se obeležava 70 godina od oslobođenja Koreje od Japana, nemački dirigent predvodi 70 članova orkestra Južne Koreje kroz Betovenovu “Devetu simfoniju” i korejsku narodnu melodiju “Arirang”, dok ih preko granice prati hor od 70 članova iz Severne Koreje.

Nemački maestro Kristof Popen, koji je pristao da učestvuje na ovom nastupu u avgustu, rekao je da je muzika “jedini jezik koji može da se razume preko barijera”.

Južnokorejski zvaničnici žele zvanično odobrenje iz Pjongjanga pre nego što pristanu da koncert bude održan u graničnom selu Panmundžom, gde je primirjem okončan trogodišnji Korejski rat 1953. godine. Jun i njegovi nemački partneri ulažu napore kako bi postigli zvaničan pristanak Pjongjanga.

Prema rečima violiniste Von Hjing Juna, ovaj nastup može dramatično da ilustruje kontinuiranu tragediju Korejskog poluostrva, koje je posle oslobođenja od Japana, podeljeno na “proamerički jug” i “prosovjetski sever” i tehnički ostalo u ratu iako je 1953. godine potpisano primirje, a 1991. prestao da postoji i Sovjetski Savez.

“Nećemo moći da razgovaramo jedni sa drugima ili da jedni druge zagrlimo. Samo ćemo stajati jedni prema drugima i komunicirati kroz muziku. Želimo da uradimo nešto značajno, na značajnom mestu, značajnog dana”, rekao je Jun.

(Beta)

Ostavite komentar