najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Krimska Tatarka predstavnica Ukrajine na Evroviziji

Džamala, Tatarka sa poluostrva Krim, koji je u martu 2014. godine pripojen Rusiji, biće predstavnica Ukrajine na takmičenju pesme Evrovizije s pesmom “1944”, posvećenoj proterivanja krimskih Tatara posle Drugog svetskog rata.

Džamala (32), pevačica po struci i zvezda džeza u Ukrajini, pobedila je na takmičenju za izbor pesme iz Ukrajine za Evroviziju.

Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine za vreme sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina zbog masovne saradnje s nemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poredjenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Krimski Tatari su pre dve godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod za pripajanje tog poluostrva Rusiji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike