U trendu

Mnogi su pogrešili: Znate li vi rešenje ovog matematičkog zadatka za osnovu školu?

Rešavanje zagonetki koje zahtevaju kreativno razmišljanje može biti izazov koji donosi nagradu. Ako volite da se bavite lukavim zagonetkama i pronalazite njihova rešenja, trebalo bi da isprobate ovu koju smo vam pripremili danas. Rad na ovim zagonetkama može vam pomoći da se opustite i da se osećate manje umorno.

Matematičke zagonetke vas teraju da razmišljate i rešavate probleme. Stvoreni su da vas podstaknu da razmišljate, analizirate informacije i primenite matematiku da biste otkrili rešenja.

Slika iznad prikazuje matematički zadatak, a njeno rešavanje podrazumeva pronalaženje skrivenog obrasca u njoj. Ali morate biti brzi jer morate brzo da shvatite obrazac. Ovo je malo izazovno i najbolje ide od ruke ljudima koji su dobri u uočavanju detalja. Rešavanje ove zagonetke nije samo zabavno; pomaže vam da budete bolji u rešavanju problema. Dobro je za školu, posao i život uopšte. Iako se zagonetka može činiti teškom, vaš cilj je da pronađete rešenje koje odgovara pravilima. Sledeći deo će objasniti zagonetku i kako je rešiti.

Da bi došli do odgovora 47 – 60 ÷ 6 + 2 – 24 ÷ 4, trebalo da poštujete pravilan sled matematičkih operacija, koji se ponekad obeležava akronimom PEMDAS (Stepenovanje i korenovanje, množenje i deljenje, sabiranje i oduzimanje)

Prvo dakle obavljate deljenja s leva na desno: 60 ÷ 6 je jednako 10, a 24 ÷ 4 je jednako 6. Dakle, jednačina postaje 47 – 10 + 2 – 6. Sada radite sabiranje i oduzimanje s leva na desno. Počevši od 47 – 10 dobijate 37, a kada tome dodate 2, dobijate 39. Konačno, ako oduzmete 6 od 39, dobijate 33. Dakle, odgovor na 47 – 60 ÷ 6 + 2 – 24 ÷ 4 je 33.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (9)