najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Noć istraživača 30. septembra u 12 gradova u Srbiji

Sedma Noć istraživača održaće se 30. septembra u 12 gradova Srbije sa ciljem da promoviše nauku i da je na zanimljiv način približi najmladjima, najavljeno je danas.

Moderatorka Noći istraživača Zorana Minčić je na konferenciji za novinare rekla da se istovremeno sa održavanjem te manifestacije u 12 gradova u Srbiji paralelno održava i 11. Evropska noć istraživača u 250 gradova.

„Noć istraživača, koja će se održati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Indjiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici, želi da ukaže deci na koje sve načine naučnici menjaju svet na bolje“, rekla je Minčić.

Prema njenim rečima, u prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovalo je 1,1 milion gradjana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Predstavnik Delegacije EU Štefan Hudolin je rekao daje ta manifestacija popularan dogadjaj u svetu jer pruža priliku da se mladi upoznaju sa novim dostignućima u nauci a da se kroz učenje i zabave.

„Prva Noć istraživača održana je 2015. godine i finansirana je iz programa „Horizon  2020″, koji predstavlja najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti“ rekao je Hudolin.

On je dodao da EU od 2001. godine kroz različite projekte pomaže gradovima kroz neophodna sredstva.

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta: Refokus (Refocus) i Kull end Hot (Cool&Hot).

Istraživači će u Beogradu dočekati posetioce na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, u Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoja kafe baru a u Novom Sadu u tržnom centru Big.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike