Novi Zeland: Prvo venčanje u znaku rezanaca

Na Novom Zelandu je danas održano prvo venčanje ljubitelja rezanaca – “pastafarijanaca” s burmama napravljenim od rezanaca, a kada je došao trenutak da se poljube na ceremoniji održanoj na “piratskom brodu”, mlada i mladoženja su dotakli jedno drugome usta jedući svako svoj kraj rezanca.

Ceremoniju pastafarijanskog venčanja obavila je crkva Leteći monstrum špageti – internet fenomen i pokret koji predstavlja parodiju kreacionizma i organizovane religije.

Grupa je nastala 2005. godine u SAD kao protest protiv uvodjenja kreacionizma u državno školstvo, a dobila je legitimitet na Novom Zelandu, gde su vlasti nedavno donele odluku da taj pokret može da obavlja venčanja.

Današnja ceremonija bila je u znaku zabave. Gosti su došli obučeni kao pirati, mladoženja Tobi Rikets obećao je da će uvek dodavati so u vodu za pastu pre nego što proključa, a mlada, Mariana Fen stavila je cediljku na svoju glavu.

Pastafarijanci tvrde da je uzrok globalnog zagrevanja nestajanje pirata sa pučine, kao i da u raju postoji vulkan iz kojeg izlazi pivo.

“Leteći monstrum špageti su stvorili svet. Mi to znamo”, rekla je Karen Martin, koja je obavila ceremoniju pastafarijanskog venčanja.

“Mi nismo tada bili prisutni i nismo to videli (stvarenje sveta), ali nijedna druga religija nije prisustvovala tome, i naše božanstvo je moguće kao i bilo koje drugo”, dodala je ona.

Crkva Leteći monstrum špageti se širom sveta bori da bude zakonski priznata, s različitim uspehom.

Osnivač crkve Bobi Henderson naveo je ranije da smatra da je čudno što su su venčanja i dalje rastrzana izmedju religije i vlasti.

(Beta)

Ostavite komentar