Optička iluzija godine (video)

Trodimenzionalna verzija „Šrederovih stepenica“ izabrana je za najbolju optičku iluziju godine. Ove stepenice izgledaju kao da se njima penje i silazi bez kretanja.
Ovu trodimenzionalnu verziju čuvene optičke iluzije napravio je Japanac Kokiči Sugihara, a njegov rad je za najbolji u 2020. izabralo Društvo neuralne korelacije na svom konkursu.

Šrederove stepenice su iluzija koja je nastala još 1858. godine, a njihov autor je poznati nemački fizičar, matematičar i hemičar Hajnrih Georg Fridrih Šreder.

One objedinjuju dve optičke iluzije. Jedna je da se njima penje i silazi bez kretanja, odnosno da predmet koji je postavljen na vrh stepeništa, završi na njegovom dnu kada se „stepenice“ okrenu za 180 stepeni i obrnuto. Takođe, daju i iluziju da su stepenice u isto vreme i „lebdeće“ i od punog materijala.

Konkurs za najbolju iluziju se održava od 2005. godine, a organizuje ga neprofitno naučno društvo čiji je cilj podsticanje istraživanja u oblasti korelacije percepcije i saznanja, odnosno neuroloških odnosa čula i mentalnih procesa.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.