najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Palić 2016: 103 filma u 13 programa

Na Festivalu evropskog filma Palić 2016. od 16. do 22. jula biće prikazana 103 filma u 13 festivalskih selekcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Festival, koji se ove godine održava 23. put, otvoriće film “Požar na moru” Djanfranka Rosija, a u glavnom takmičarskom programu biće 14 filmova.

Filmovi će se takmičiti za nagradu za najbolji film “Zlatni toranj”, za najbolju režiju “Palićki toranj” i za Specijalnu nagradu žirija.

Nagradu “Aleksandar Lifka”, koja se dodeljuje jednom stranom i jednom domaćem autoru za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, dobiće Ulrih Sajdl i Slobodan Šijan.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je da je u periodu izmedju dva festivala, Palić ušao u program Evropske komisije “Kreativna Evropa” i potprogram “Media”, i dobio 40.000 evra uz obrazloženje da je to jedan od najuticajnijih evropskih festivala.

“Ovo govorim  zbog toga što smo mi u domaćoj sredini u problemu da dokažemo važnost Festivala. U trenutku kad nismo znali kako ćemo da organizujemo ovogodišnji festival, stigla nam je ova vest, da je Evropa prepoznala njegov značaj”, rekao je Zelenović.

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović je naglasio da su ove godine uvedeni i neki novi programi.

“Jedan od novih programa je ‘Oči u oči’‚ za publiku srednjoškoloskog i studentskog uzrasta. U saradnji s francuskom kompanijom Wide Management, predstaviće se pet evropskih filmova tematski namenjenih mladoj publici”, rekao je Mogorović.

Selektor Petar Mitrić kazao je da je zahvaljujući novcu koji je Festival dobio od Evropske komisije, najveći problem bio koji film uvrstiti u program, jer se prijavilo mnogo kvalitetnih filmova.

On je najavio programe Festivala, posebno ističući “Kinematografija u fokusu”, ove godine posvećen Baltičkim zemljama  –  Letoniji, Estoniji i Litvaniji.

“Kinematografije ove tri zemlje su tradicionalno zastupljene na Paliću. U toku ovog programa predstavićemo savremene autore, restaurisane klasike i posebno zanimljiv izbor animiranih filmova”, rekao je Mitrić.

Organizatori Festivala su kao posebno zanimljiv istakli program “Paralele i sudari” s dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima zemalja Istočne Evrope, o pitanjima tranzicije društva i sistema.

Izdvojeni su i programi “Mladi duh Evrope” posvećen hrabrim i inventivnim autorima, “Novi madjarski film” sa sedam filmova i “Eko dox” u okviru kojeg u filmovi ekološke tematike.

Posetioci ovogodišnjeg festivala imaće priliku da gledaju omaž filmova dobitnika nagrade “Undreground spirit” u okviru istoimenog programa, a u okviru “Short matters” programa kratke filmove, nominovane za nagradu Evropske filmske akademije 2015.

U okiru programa “Best of Europe” prikazaće se najbolja filmska ostvarenja savremene evropske kinematografije, dok će u okviru programa “Klasici na trgu” filmovi biti prikazani na glavnom trgu u Subotici.

Program “Palić u Beogradu”, održava se i u beogradskom bioskopu “Fontana” gde će se filmovi prikazivati istovremeno kada i na Paliću.

Tokom Festivala, biće izložbe naučnih skupova i radionica o “sedmoj umetnosti”, dok kao posebno interesantan organizatori ističu koncert simfonijskog orkestra VU iz Amsterdama, koji će 17. jula izvesti dela Ravela, Debisija i Rahmanjinova.

Pored Evropske komisije, Festival su pomogli i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Vlada AP Vojvodine i grad Subotica.

Program i gosti festivala biće naknadno objavljeni.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike