Retki plavi dijamant

Retki plavi dijamant prodaje se na aukciji u Njujorku.
Ova neverovatna vest dolazi nam iz Njujorka, iz Sjedinjenih Američkih Država.
Očekuje se da će retki plavi dijamant od 7,03 karata doneti čak 8,5 miliona američkih dolara na aukcijskoj prodaji u Njujorku.
Poznata aukcijska kuća "Sotheby’s" iz Njujorka trenutno pregleda ovaj živopisni plavi dijamant, koji je nešto manji od kovanice, a oblikovan je kao jastuk.
Ovaj neobični i retki plavi dijamant biće prodat vrlo uskoro. Naime, prodaja je zakazana za 12. maj ove godine u Ženevi.
Uslovi koji su potrebni da bi nastao dijamant ovakve boje retko se javljaju u prirodi. Upravo iz tih razloga su ovakvi dijamati jako retki, a to sa sobom povlači i njihovu neverovatno visoku novčanu vrednost.
Zvanični predstavnici čuvene aukcijske kuće "Sotheby’s" kažu da je ovaj dragulj izuzetan i zbog svoje jasnoće i prozračnosti. Ta njegova karakteristika uslovljava još višu cenu.
Ovaj plavi dijamant pronađen je prošle godine u rudniku dijamanta Kulinan, koji se nalazi severoistočno od grada Pretorije, u Južnoafričkoj Republici.
Prvobitno je imao čak 26,58 karata. Ali, potom je isečen i mehanički obrađen, tako da dijamant za prodaju ima "samo" 7,03 karata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike