Šarmantni komedijaš

Ako postoji pas koji skreće pažnju na sebe, onda je to engleski ovčar sa svojim nakostrešenim krznom koje mu prekriva lice, uši i visoka leđa, te mu se rep uopšte ne vidi.

Dugačak je između 50 i 55 centimetara, a težak između 25 i 30 kilograma. Dok ga gledate, stiče se utisak da je teži, ali ne treba zaboraviti da vara njegova dugačka dlaka. Poreklo engleskog ovčara nije sasvim razjašnjeno. Ne zna se tačno da li je došao iz centralne Evrope, posredstvom Rimljana, ili je nastao ukrštanjem brijskog pastira i drugih ovčara kao što su pruski, mađarski ili pirinejski, koje su engleski vojnici u Stogodišnjem ratu doneli sa kontinenta. U svakom slučaju, od tada je čuvao engleska stada i sve do početka ovog veka nije bio prihvaćen kao čovekov pratilac.

Retko se sreće van teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Snažan je, bučan i pomalo komičan. Engleski ovčar često korača naizmenično, pomerajući obe leve i obe desne šape. Dlaka mu je tvrda, talasasta, bez kovrdža, sa sivkastim dlačicama koje ne propuštaju vlagu. Oči su mu crne i zagasite, uši su mu male i priljubljene uz obraze, a vilice su četvrtaste i dobro naoružane. Lobanja mu je okrugla i široka, a telo kompaktno, sa lepo razvijenim vratom. Šape su prave, stopala okrugla i mala, sa tvrdim tabanima i izvijenim prstima.

Engleski ovčar je veoma tražen, ne toliko kao čuvar stada ili za vuču kolica koliko kao čovekov pratilac. To je najmirniji i najstrpljiviji pratilac svog gospodara. On je uvek veseo, spreman za igru i milovanje. Jednom rečju, njegovi obožavaoci tvrde da je ovo najšarmantniji pas. Pored toga, veoma je dobrog zdravlja.

Ovaj pas skreće veliku pažnju svojim neobičnim izgledom. Vlasnici ga mnogo vole, a on istom tolikom merom uzvraća ljubav. Nije ni potrebno reći da ga deca naprosto obožavaju.

Ostavite komentar