Šta zapravo predstavlja ružičasti deo u uglu oka?

Oko, odnosno vid najvažnije je ljudsko čulo jer njime primamo 90 posto informacija iz okoline. A koliko su naše oči „čudo“ otkriva i odgovor na pitanje otkud nam ružičasti delić u unutrašnjem uglu oka.

Kada govorimo o građi oka svi znamo za pojmove očna jabučica, očno sočivo, rožnjača, zenica, dužica, beonjača, očni živac i mrežnjača. Međutim, znate li koji je deo oka, odnosno očne duplje, nosi latinski naziv plica semilunaris? Reč je o ružičastom „mokrom“ deliću u unutrašnjem uglu oka čije je poreklo vrlo zanimljivo.

Naime, taj ugao je zapravo ostatak unutrašnjeg, odnosno trećeg kapka, koji imaju ptice i reptili, a koji su ljudi tokom evolucije izgubili.

Ljudsko oko deluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji delovi oka lome zrake svetlosti projektujući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnjaču gde se u neuronima pretvaraju u električne nervne impulse.

Čulo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu. Ljudsko oko ima vidni ugao od 200 stepeni i može razlikovati 10 miliona nijansi boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.