Strip autor iz Srbije prvi put crtao Zagora, promocija na Sajmu knjiga

Specijalno izdanje Zagora, jednog od omiljenih junaka u bivšoj Jugoslaviji, biće predstavljeno na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, a ono je posebno zato što je to prvi put da je neki strip autor iz Srbije radio na njemu.

Epizodu „Prošlost Džimija Gitare“ nacrtao je novosadski strip autor Branislav Bane Kerac, jedan od najpoznatijih autora u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

„Prošlost Džimija Gitare“ je napisao scenarista Moreno Buratini, koji je urednik serijala „Zagor“ u Italiji. U ovom izdanju je na 130 strana u prepoznatljivom Kerčevom stilu ispričana priča o jednom od Zagorovih starih prijatelja, romantičnom kriminalcu-muzičaru Džimiju Gitari.

Epizoda je u avgustu objavljena u Italiji, a domaći čitaoci imaće priliku da uživaju u izdanju koje krasi ekskluzivna naslovna strana Baneta Kerca, kao i bogato ilustrovani intervju sa autorom na dvadeset stranica.

Ovo izdanje beogradskog izdavača Veseli četvrtak objavljeno je u biblioteci Obojeni program, koja je zamišljena kao edicija u kojoj se objavljuju isključivo kolorne epizode serijala čiji je zaštitni znak do nedavno bila crno-bela tehnika, kao što su Zagor, Dilan Dog i Teks Viler.

„Ne mogu da sakrijem koliko mi zadovoljstvo pričinjava objavljivanje prvog stripa jednog domaćeg autora u okviru naše izdavačke kuće. A činjenica da je to još Zagor, mnogima omiljeni strip iz mladosti, i Banetu Kercu, mom omiljenom domaćem autoru, uz čije stripove sam odrastao i formirao se u osobu koja sam danas, teraju me da se svako malo uštinem i proverim da li zapravo sve ovo sanjam“, rekao je agenciji Beta urednik Veselog četvrtka Dušan Mladenović.

Kerac je rođen u Novom Sadu 1952. godine i ceo život je proveo uz strip umetnost, najviše kao crtač, ali ih je povremeno i pisao. Autor je legendarnih stripova kao što su Kobra, Poručnik Tara, Keli Brandi ili Balkan Ekspres.

Njegovo najpoznatije delo je Ket Klou (Cat Claw), najamerički srpski strip svih vremena, koji je rađen pod velikim uticajem giganata mejnstrim stripa Marvela i Di-Sija (DC), tako da je popularna „Olučarka“ dobila i više inostranih izdanja.

Zagor je junak istoimenih stripova o Duhu sa Sekirom, gospodaru Darkvuda, zaštitniku potlačenih i večitom borcu za pravdu, koga su stvorili Serđo Boneli i Galijeno Feri 1961. godine.

Od tada se Zagor bez prekida svakog meseca pojavljuje na italijanskim kioscima, na kojima je ove godine proslavio svoj šestoti broj, a epizode ovog serijala su se sa velikim uspehom objavljivale i na području bivše Jugoslavije u okviru Zlatne serije i Lunovog magnus stripa, kultnih edicija novosadskog Dnevnika.

„Ugodno sam iznenađen i veoma počastvovan činjenicom da je Veseli četvrtak toliko pažnje posvetio Zagoru sa mog crtaćeg stola. Nadam se da će čitaoci uživati u čitanju bar onoliko koliko sam ja uživao prenoseći na papir sve ono što smo voleli i što i danas sa istim elanom čitamo“, rekao je Kerac Beti.

Bane Kerac će u subotu, 31. oktobra biti gost na štandu Veselog četvrtka na sajmu knjiga i čitaocima će potpisivati stripove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.