Svetislavu Basari uručena književna nagrada Isidora Sekulić

Foto: Beta

Piscu Svetislavu Basari danas je, u Skupštini Beograda,  uručena književn nagrada „Isidora Sekulić“ za 2015. godinu, za roman „Andjeo atentata“ u izdanju „Lagune“.

Basara se, primajući nagradu, zahvalio žiriju i kazao da će ostati dosledan i neće držati govore.

Članica žirija Biljana Dojčinović da se Basara u svom romanu na poseban način bavi atentatom u Sarajevu, „temom koja je opsesivno prisutna u javnosti“, u vreme 100. godišnjice i dodala da je roman „štivo koje se lako čita, ali teško zaboravlja“.

Predsednik Fonda „Isidora Sekulić“ Ratko Adamović kazao je da nije bilo lako održati nagradu skoro pola veka u zemlji u kojoj se „kultura računa tamo negde iza nule“.

On je kazao da knjiga odiše „lekovitim sarkazmom i ironijom Svetislava Basare“ i poručio piscu da će mu nagrada „Isidora Sekulić“ s godinama postati sve draža.

Predstavnik opštine Savski venac, koja inače dodeljuje nagradu, Zoran Kocić rekao je da je zadovoljan što je nagrada dodeljena „jednom od najcenjenijih, najplodotvornijih i najistaknutijih pisaca“ u Srbiji.

U žiriju za nagradu su bili Branko Kukić, Biljana Dojčinović i Alen Bešić.

Na konkurs je stiglo 75 naslova, a u najužem izboru bili su „Svetlost na vodi“ Veselina Markovića, „Muzej melanholije“ Velimira Ćurguza Kazimira, „Park Logovskoj“ Dane Todorović, „Estoril“ Dejana Tijaga Stankovića, „Islednik“ Dragana Velikića i „Republika Ćopić“ Vuleta Žurića.

Književna nagrada „Isidora Sekulić“ dodeljuje se od 1967. godine delo objavljeno u prethodnoj godini, pisano u nekom od književnih žanrova u kojima je pisala Isidora Sekulić.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar