najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zimsko voće

Voće je prirodni magacin vitamina, šećera i mineralnih soli neophodnih svakome, a to je sasvim dovoljan razlog da u hladnim zimskim danima, kada vrebaju prehlada i grip, postane obavezan deo svačije ishrane. Za to je najbolje južno voće, pa nam preostaje da svoj imuni sistem ojačamo darovima prirode iz nekih toplijih krajeva sveta.
Među najvažnije i najbolje sorte pomorandži spada „valensija“ pomorandža. Naziv je dobila po španskom gradu, a ima jako sočno meso bez koštica; zato je odlična za pravljenje sokova. „Navelo“ pomorandže, sa debelom korom, imaju veoma sladak ukus. Gorka pomorandža, kako joj samo ime kaže, ima pomalo gorkastu aromu, a zovu je i pramajkom svih slatkih pomorandži. Crvena pomorandža je otkrivena 1850. godine. Što je tamnije crvene boje, to ima snažniji ukus. Izuzetno je aromatična i odlična je za sokove.
Grejpfrut je najverovatnije slučajno ukršteni ananas s pomorandžom. Prvi put se pominje u 18. veku i pretpostavlja se da je to bilo na Jamajci. Grejpfrut sa svetložutim mesom je oporijeg i gorčeg ukusa nego crvene sorte. Mandarina liči na laganu, spljoštenu, malu pomorandžu. Oko sebe širi veoma intenzivan i prijatan miris, a slatkoća ploda izuzetno prija. U mandarine se ubrajaju i klementine. To su mandarine ukrštene s crvenim pomorandžama.
U početku je domovina svih citrusa, pa tako i limuna, bila monsunsko područje južne Azije. Zatim je u 11. veku limun stigao u Španiju, gde je sađenje bilo veoma uspešno. Danas ga ima u Španiji, Italiji, SAD, Srednjoj i Južnoj Americi i na Srednjem istoku. Veoma je osetljiv i voli toplu klimu. Zreli plodovi limuna imaju ponekad slatkast ukus; zato se i beru dok su još zeleni i veštački sazrevaju u skladištima. Prepun je dragocenog vitamina C.
Limeta je prava tropska biljka. Ne podnosi hladnoću i zato je ima u jugoistočnoj Aziji, Brazilu, Meksiku, SAD, Indiji, Šri Lanki, Južnoj Africi, Italiji i Španiji. Ispod njene tvrde zelene kore, koja postaje žuta kad je plod potpuno zreo, krije se sočno, ali i veoma kiselo meso voćke. Često se koristi i za spravljanje raznih koktela.
Postojbina kumkata je Kina. Mala, jedva tri do pet centimetara velika, voćka koristi se zajedno sa slatkom korom. Prijatnog je i blago kiselkastog ukusa. Banana je veoma hranljiva i bogata vitaminima, mada ćete od nje teško iscediti sok.
Citrusi ili južno voće nisu samo ukusni – oni su i pravi izvor vitamina u ovim zimskim danima. Banana je veoma hranljiva; grejpfrut otvara apetit, a limun leči glavobolju. Zato napravite svoj koktel protiv prehlade.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike